Over de Nederlandse eetcultuur
Een vijftiental wetenschappers, vanuit verschillende disciplines, bundelen diverse aspecten van de Vlaamse en Nederlandse eetcultuur, veel verleden maar ook de toekomst, in een interessant, niet al te dik, boek.
Een vijftiental wetenschappers, vanuit verschillende disciplines, bundelen diverse aspecten van de Vlaamse en Nederlandse eetcultuur, veel verleden maar ook de toekomst, in een interessant, niet al te dik, boek.
Midden in Zevenaar ligt het bijzondere en verrassende landgoed Huis Sevenaer. Het kent een bijzondere geschiedenis en dankzij een koppige jonkheer is het behouden voor de toekomst.
Vroeger werden kleurstoffen uit planten gewonnen. Een trend die nu weer opkomst doet. Om planten serieus als basis voor verfstoffen te kunnen gebruiken heb grote oppervlakken nodig. Maar soms kun je met plantaardig afval ook al aan de slag.
Roodbaard is een vrij onbekende maar in het noorden van Nederland beroemde landschapsarchitect die hele fraaie ontwerpen op zijn naam heeft staan. Dit boek is een prachtig eerbetoon, voor iedereen die van parken en tuinen houdt.
Aanrader van de eerste orde. Cultuurgeschiedenis van de 21 beroemdste bomen van Nederland, luidt de ondertitel van dit boek van de Utrechtse boswachter Joris Jan Hellevoort. Behalve van bomen houdt hij ook van geschiedenis. Hij maakte dit prachtige boek waar de liefde voor bomen als het ware uit gutst.
Marcel De Cleene, maakte na zijn onvolprezen boeken over planten nu een prachtig boek over vogels. Gebaseerd op gedegen onderzoek van historische bronnen, en aangekleed met schitterende historische prenten.
Ons leven wordt gestuurd door feiten en cijfers. En als het om de omgeving gaat, weten we landschappen te vangen in kaarten. Maar luisteren we nog wel naar onze aarde, naar het geluid van leven?
De auteur van dit boek, de ornitholoog Roger Lederer, laat zien hoe door de eeuwen heen vogels in de Westerse wereld werden geportretteerd. Het bevat heel veel bijzonder fraaie afbeeldingen en is alleen daarom al zeer hebbenswaardig.
Herwildernis – re-wilding in modern Nederlands – is gemaakte natuur met een laagje vernis. Filosoof Norbert Peeters neemt het Vondelpark in Amsterdam als metafoor voor de tweestrijd die de mens beheerst, een tweestrijd tussen een stadswildernis en de wildernisnatuur waaruit het park ooit is opgetrokken
Vrijdagochtend 9 juli 2021 maakten we een wandeling met kunsthistoricus Hilbert Lootsma van Vereniging Rembrandt en Miranda Fieret, boswachter communicatie en beleven, van Natuurmonumenten door het natuurgebied Oude Buisse Heide, waar Henriette Roland Holst verbleef en Vincent van Gogh heeft gelopen. Het was de prijs die we wonnen met de wedstrijd #museumbuiten.
Diepgeworteld is een tentoonstelling over bomen in de kunst. Een van de mooiste die ik de laatste jaren heb gezien. Misschien omdat natuur en bomen mij na aan het hart gaan, misschien omdat musea sinds november 2020 waren gesloten of omdat het een feest van herkenning was: De Bergense School en de Oosterbeekse School waren rijk vertegenwoordigd.
Wij waren op bezoek in de Galerie Culinaire van Angélique Schmeinck. Nu eens niet om over eten te praten, maar over haar kunst – hoewel eten en koken nooit ver weg zijn. Een paar van haar prachtige foto’s van groenten namen we mee en zijn te bezichtigen in onze nieuwe serre