Kwekerij in coronatijd

Ìn deze kas komen straks de tomaten (de touwen hangen er), maar nu vol met andere planten

Onze Plantjesdag, zo rond de IJsheiligen, kennen we al jaren. Het teveel aan wat we voor eigen toepassing en gebruik kweken verkopen we dan. Nu gaan we richting heuse kwekerij van voor de mens nuttige planten. Eetbare gewassen, maar ook verfplanten, heilzame kruiden en dergelijke.

Interesse? Nu al bestellen!
Zie hier alle planten en aantallen. Je kunt ze nu al bestellen. Dan reserveren we ze voor je.
Afhalen in overleg. Als je per e-mail reserveert, geef dan aan wanneer je ze komt halen.

Etnobotanische kwekerij

Roodbladige weegbree

Etnobotanie, is het magische woord. Planten die voor de mens van nut zijn; wij beperken ons vooralsnog tot eetbaar, heilzaam en kleurstoffen. Eigenlijk zijn er in De Lage Landen maar enkele kwekers die zich in meer of mindere mate daarop richten: Arborealis in Wilhelminaoord en Lowgardens in Wernhout. Onlangs heeft Angela Steketee zich met Heerlijke Tuinen daarbij gevoegd. In Vlaaderen is er ecohoeve ‘Den Oude Kastanje‘.
Arborealis en Lowgardens waren elk twee maal op ons Sint Jan-evenement. In 2019 ook Heerlijke Tuinen.

Gardenista

We werden gevraagd om met eetbare gewassen en ecologisch tuinieren invulling te geven aan de beurs Gardenista, midden mei 2020. Er werd een aantrekkelijk voorstel gedaan om ons over te halen – ja, we hebben een missie, maar niettemin kost het. Wat hadden we te bieden, anders dan een paar handen vol verschillende plantjes, een verhaal en een vriendelijk woord? Dus begonnen we al in februari allerlei planten op te kweken voor verkoop op Gardeninasta en dan later ook ons eigen Sint Jan.
En toen ging Gardenista niet door. En hebben we veel planten.


Plantrotonde

In De Tuinen van MergenMetz staan veel bijzondere gewassen. Ongebruikelijke groenten en oude rassen in de moestuin, en veel ander eetbaars (vaste planten, heesters en bomen) in De Eetbare Siertuin. Veel is uit zaad opgekweekt; zaad dat we meest ergens in het buitenland kochten. We merken dat de interesse voor eetbare en anderszins nutsgewassen stijgt. Dus we hakten de knoop door: we worden kwekerij, een kleine kwekerij, dat dan weer wel. We willen nadrukkelijk ook planten van de hiervoor genoemde kwekerijen aanbieden, simpelweg vanwege onze iets betere bereikbaarheid voor veel mensen. Als die kwekers het willen, natuurlijk.
Dan worden we een soort plantrotonde 🙂
We zien wel hoe het loopt.

Met bodemwarmte

2 gedachten over “Kwekerij in coronatijd”

Plaats een reactie