Spaghetti met peterselie

Pasta met peterselie

Een betrekkelijk simpel recept van spaghetti met zeer fijn gesneden platte peterselie, bestrooid met wat Parmezaanse kaas

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 2 Personen
Auteur: geleend van Onno Kleyn
Ingredienten
 • 45 gr platte peterselie, alleen het blad (zeer fijn gesneden)
 • 1 teen knoflook, uitgekleed en geplet (dus samenhangend geheell)
 • 150 gr spaghetti of iets vergelijkbaars
 • scheut(je) droge witte wijn
 • Parmezaanze kaas, vers in "vlokken"
 • scheut olijfolie extra vierge
 • pietsie zout voor het kookwater van de pasta
Bereiding
 1. Gebruik alleen platte peterselie, die heeft smaak. Trek de bladeren van de stelen en doe dit tot je 45 gram hebt. Hak/snijd het zeer fijn.

 2. Zet het water voor de pasta op en breng aan de kook. Beetje zout erin.

 3. Verhit een scheut olijfolie in een stevige pan of koekenpan. En bak daarin zachtjes de teen knoflook. Even een paar keer omkeren. Als het bruin genoeg is, de knof uit de pan nemen. Weg ermee (of even laten afkoelen en snoepen). Vuur laag.

 4. Doe de pasta in het kokende water. De kooktijd zal pakweg 8 minuten zijn (tenzij je verse pasta gebruikt)

 5. Doe op pakweg twee eetlepels na, alle peterselie in de hete knoflookolie. Doe het vuur dan ook meteen uit, een scheutje wijn erbij en dan omscheppen. De wijn zal grotendeels verdampen. (Zie opmerking hieronder.)

 6. De pasta moet al dente zijn, dus nog een beet hebben. Afgieten (beetje water bewaren) en bij de peterselie doen. Vuur laag aan om het op te warmen. Goed mengen. Alleen als het nodig is, een tikkeltje kookwater erbij doen. Scheutje goede olijfolie erdoor mengen.

 7. Schep op de borden, bestrooi met wat peterselie en de kaas. Eet smakelijk!

Opmerkingen
 • Voor twee personen als hoofdgerecht, voor vier personen als primi c.q. tussengerecht.
 • Een eerbetoon aan Onno Kleyn. Ja, we hebben het recept nagemaakt en geven ook de link naar zijn site. Er zijn namelijk erg weinig recepten met peterselie in de hoofdrol, dus we moeten ‘m hier opslaan.
 • Onno schrijft dat het bruist als de wijn in de hete pan gaat. Misschien hadden we het iets te heet, maar het was meer dan bruisen. We moesten later het hele fornuis poetsen. Dus pas op.

25 maart 2020
De peterselie gigante d’Italia is vrolijk in de tuin overwinterd en had zich eerder ook uitgezaaid. De Italiaanse uitdrukking “Dat verspreidt zich als peterselie” is helemaal waar. Peterselie is tweejarig en gaat dit jaar bloeien om zich weer te verspreiden. We willen dit jaar geen zaad winnen. Dus hebben we hebben de planten opgeruimd. Dus, wat moet je met al dat blad? Dit recept postte Onno op 22 maart 2020 op een van de sociale media. Toeval? Hij moet het hebben geroken, want dit recept dateert volgens zijn site van 17 mei 2016.

Een zeer smakelijk recept.

Plaats een reactie

Waardering