Zaadhuizen

Zaadhuizen

VELT Zaadlijst.jpgVoor koeien, geiten, varkens, paarden zijn er KI-bedrijven. Voor planten zijn er zaadhuizen of zaadleveranciers. En als je bij dieren zelf vermeerdert (fokt) dan noemen we het natuurlijke dekking. Bij planten bestuiving. Het begrip kruisen komt zowel bij planten als dieren voor.

En hoe komt MergenMetz aan het zaadgoed? Allereerst winnen we voor steeds meer planten zelf. Meest zeldzame groenterassen.

De volgende leveranciers kennen we, goed tot minder goed, maar we vinden ze meldenswaard.

 

Velt

Velt is een vereniging. Belgisch (Vlaams) van origine, maar ook Nederlands. Wij zijn lid van Velt.

Bij Velt kunt u collectief biologische groentezaden inkopen met korting van diverse Europese zaadhuizen.

GardenOrganic/HSL

Wij zijn lid van GardenOrganic, de dagelijkse naam van de Henry Doubleday Research Association (HDRA). GardenOrganic bekt beter. Naast lid van deze Britse vereniging kunt u voor wat extra geld ook lid worden van de HSL, de Heritage Seed Library. Zonder verdere verplichtingen mag u dan elk jaar een stuk of zes bijzondere groentezaden kiezen uit de catalogus. "Gratis" – u heeft natuurlijk wel uw lidmaatschap betaald.

We hebben al heel veel bijzondere groenten zo voor onze tuin gevonden en ook weer zaad (voor eigen gebruik) gewonnen. In 2012 zijn we na een oproep Seed Guardian geworden en leveren nu zaad terug aan de HSL.

De Bolster

Neerlands enige (?) zaadteeltbedrijf voor biologische en biologisch-dynamische zaden.
We hebben uitstekende service ervaren.

De Nieuwe Tuin

Peter Bauwens. Het is de vraag waarmee hij het eerst begon: met het telen van bijzondere gewassen of het maken van boeken en boekjes erover.
Voor reguliere en meer bijzondere groenten.

Agro Haitai

Een Canadese leverancier die nogal wat o.i. bijzondere Aziatische groenten in het assortiment heeft. Levert snel en betrouwbaar is onze ervaring.

Seed Savers Exchange

Daar zijn wij enkele jaren lid van geweest. Een nobele organisatie. Maar inmiddels hebben we onze wegen in Europa gevonden. Desalniettemin: mooie catalogus, met aanbod van leden uit heel de wereld (dus ruilen) èn een webwinkel.

Thompson & Morgan

Heel groot en wereldwijd opererend Brits  zaadhuis. Er is altijd wel wat te vinden. Zowel op groentengebied als op dagelijkse en onalledaagse siertuin- en kuipplanten. Vrijwel alle planten in onze borders hebben we uit zaad geteeld en heel veel kwam van Thompson & Morgan. Maar ja, de laatste jaren bestellen we er niet meer zo vaak.

Janzen Zaden

Befaamd om de pompoenen en kalebassen. Een ontzettend breed assortiment. 

 

Verder noemenswaard:

Thomas Etty Esq.

Heel veel mooie oude rassen heeft deze leverancier met Victoriaanse uitstraling in zijn assortiment.

Vreekens Zaden

We kennen Ton uit onze Vergeten Groenten-tijd. Een aimabele man. Hij heeft heel veel verschillende en bijzondere zaden. Zijn catalogus is een belevenis.Een kanttekening: Onze en ook de ervaring van anderen is dat bestellingen soms heel lang op zich laten wachten.

De Cruydthof

Petra Kaak is gedreven en timmert hard aan de weg. Ze doet van alles op moestuingebied en levert ook, weliswaar in bescheiden mate, zaad. We hebben er een enkele keer zaad gekocht èn onze zeekoolstekken komen van haar.

Plaats een reactie