Beheren en beheersen

Na het planten begint het groeien in onze Eetbare Siertuin. En aangezien de grond flink geroerd is, komen er ook massaal onvoorziene planten op. Een derde en vierde criterium doet zijn intrede.

NB Als we 'we' schrijven dan is dat met Anthonetta van Bergenhenegouwen. Zij heeft het beplantingsschema gemaakt, zij helpt actief mee en is ook aanwezig als de tuin open is.

Beheren en beheersen - mooi.jpg

In 2015 moet de tuin in haar volle glorie een stabiel ecologisch systeem vormen met zeer weinig onderhoud. Nu is dat even anders. Een rozenstruik die straks een vierkante meter beslaat, is nu nog een vlekje van hooguit 30 x 30 cm die moet concurreren met onvoorzien kruid. En dat geldt voor de meeste planten.

Beheren en beheersen - gewied.jpgBeheersen betekent: in de hand houden; in goede banen leiden. Beheren betekent in goede toestand houden.

Dat doen we dezer dagen; we zijn flink aan het wieden. Uit de grond trekken en laten liggen. Het mooie, droge weer zorgt voor een snelle dood en vervolgens composteert het. Over een paar dagen valt en nauwelijks meer op.

 

Derde en vierde criterium

In principe mag alles dat opkomst en eetbaar is blijven staan. Dat is nogal wat. Brandnetel, knopkruid, kleefkruid, zuring, melde, paardenbloemen, judaspenning et cetera. Maar naast eetbaar en nuts – bijen/bestuiving, stikstofbinders, bemesting – kunnen planten (tijdelijk) ongewenst zijn omdat ze te zeer woekeren en voedselconcurrent vormen voor de jonge aanplant. Of omdat je gewoon een hekel aan een plant hebt[i].

Pannenkoekmethode

Beheren en beheersen - herboristentuin.jpg

De vier kwadranten rond het oude ornament vormen de herboristentuin. Grote initiator is Bernard Liesandt. Het is de bedoeling dat dit een demonstratietuin van het Herboristengilde wordt. Op 8 juli 2013 was een deel van het bestuur aanwezig voor kennismaking en onderhoud.
Landschapsarchitect Harro de Jong had voor de vier vakken een bloemenzee van een min of meer gelijkmatige 70 cm hoogte voorzien. Dat is het nog niet geworden. Opmerkelijk genoeg is in de vier vakken de groeikracht verschillend. Hoewel het voorheen allemaal gras was en het pakweg 30 cm onder het aardoppervlak wit zand is. De planten in de vakken op de voorgrond presteren buitengewoon. Valeriaan is twee meter hoog en valt om. (Het witte links is het zgn. moederkruid. Goed tegen hoofdpijn.)
De herboristentuin is dus niet zo als het plan is. Planten met een hoogte van (beduidend) meer dan 70 cm en lagere planten kunnen in de border, in het verlengde van de vier kwadranten worden geplant (dus naar boven op de foto). In 2014 wordt het dus comme il faut. In de wereld van ontwerp (ICT) wordt dit de pannenkoekmethode genoemd. Het eerste mislukt altijd.

We leren

Het is altijd makkelijker te praten over iets dat niet goed gaat – daar is namelijk over te vertellen c.q. kan over de oorzaak worden gespeculeerd – dan over wat goed gaat. 
Welnu, er gaat heel veel goed. Er moet echter, met name voor de bomen en heesters, soms water bij. Voor de bomen geldt dat er relatief veel boom is voor de plantkluit. In droge tijden is de watervraag groter dan de wortels uit onze zandgrond naar boven kunnen halen. Geef je veel water, dan wordt de plant lui en wortelt ze niet diep. Geef je weinig water, dan kwijnt de plant.

Beheren en beheersen - geblakerde quinoa.jpg

Beheren en beheersen - altrei.jpg

Quinoa heeft een UV-opdonder gehad
Altrei voelt zich senang

Op de bovenstaande foto's ziet u succes naast pech. De quinoa doet het wel, maar door de extreme weerwisselingen èn omdat ze ongeveer op de droogste plek van de tuin staat, is blad plaatselijk verschrompeld.

We leren en delen onze ervaringen. Dat is de bedoeling van onze demotuin.

Oesterplant

Beheren en beheersen - oesterplant.jpgDe oesterplant/oesterblad (mertensia maritima) is onze laatste aanplant. Het is een bodembedekker uit de zilte gebieden. De planten zijn uit zaad opgekweekt. Een bijzonder smakelijk gewas dat zeer winterhard is en over het hele noordelijk halfrond wel zo'n beetje in kuststreken voorkomt. Alleen zien weinigen het als een consumptieplant. Het sappige blad smaakt inderdaad naast oesters. Zonder de hap zeewater.

 

 

 

 

 

[i] Schapenzuring (rumex acetosella) is zo'n plant waar ik een hekel aan heb. Ze vermeerderd zich ondergronds door worteluitlopers èn door zaad. Een soort zevenblad. Weg met schapenzuring, ook al is ze eetbaar. Stinkende gouwe (chelidonium majus) is de andere die we stelselmatig verwijderen. Lelijke rotplant. Om te eten wordt ze niet aanbevolen, wel voor geneeskrachtige doeleinden. Zo lang het niet in de herboristentuin staat: weg ermee!

Plaats een reactie