Tandoor leuker dan barbecue

Sinds kort hebben we een tandoor-oven, een Indiase barbecue. We testten het en concluderen dat het leuker en beter dan een gewone barbecue is.


Kip tandoori is kip bereid in een tandoor-oven. Het heeft oorspronkelijk niets met kruiden te maken.

Een tandoor-oven is Indiaas. In bij wijze van spreken elk Indiaas huishouden heeft men er een. In essentie is het een grote blikken bus, geïsoleerd en met een klei binnenwand. Er wordt een vuurtje met houtskool gestookt en daarin/-boven grilt men de etenswaar.

Eerst het meest belangrijke: Conclusies, vervolgens een samenvatting en dan kunt u, verder naar onder, wat impressies bekijken.

Conclusie

We zijn er enthousiast over. Het zou de barbecue wel eens kunnen vervangen, want:

1)   Het eten bereiden in een tandoor-oven is socialer dan met een bbq – een vergelijking met fonduen of gourmetten gaat op: met zijn allen rond de gloeiende pot
2)   Door de klei binnenwand en de taps toelopende opening boven, wordt het eten behoorlijk gelijkmatig verwarmd – dus spiesen herhaaldelijk omkeren is niet echt aan de orde.
3)   Een tandoor-oven is veel heter dan een bbq en het eten is eerder gaar. Rauwe kip aan een spies: 8 minuten. Lam: 8-10 minuten.
4)   Een tandoor-oven verbruikt hooguit net zo veel of minder houtskool dan een barbecue
5)   Een tandoor-oven is niet duurder dan een redelijke barbecue (€ 125 – € 275)
6)   De fameuze big green egg is gebaseerd op hetzelfde idee van de Aziatische klei-oven. Zo’n ding kost echter een kapitaal (een miniuitvoering is € 500 en hoger tot € 2000) ; de tandoor-oven is authentiek en komt uit India.

Zijn wij bevooroordeeld? Jee. Ja/nee dus: We kennen Jan Willem die ze met zijn onderneming voor hergebruiksvoorwerpen (o.a. palletmeubelen) importeert en levert. We hebben de tandoor-oven bij hem gekocht en met heus geld betaald. (Onder vrienden kan je het beter zaken zaken houden.) Als we het niets zouden vinden, dan zouden we er niet over schrijven en zou hij hem subiet terug hebben gekregen.
Noot: Primo 2016 is hij gestopt met de tandoor-ovens wegens onvoldoende belangstelling versus te veel “gedoe” om ze vanuit India naar hier te krijgen.

Samenvattend

a)   Steek de oven, net als een barbecue, een uur tot anderhalf uur van tevoren aan. Niet alleen het houtskool moet gloeien, maar de klei wand moet ook heet worden.
b)   Neem voldoende lange spiesen. Vul die voor slechts de bovenste helft – het onderste aan de spies is te dicht boven het gloeiende vuur.
c)   Sluit de spies af met een stuk rauwe aardappel – die vangt de directe hitte van onder op en voorkomt het afzakken van wat erboven aan de spies zit. Zet het eten enkele minuten in de tandoor-oven.
d)   Vochtige ingrediënten doen het beter dan droge – maar dat is logisch.
e)   Een grote tandoor-oven  (large, extra large) is meer geschikt voor naanbrood. In een grote tandooroven kunt u ook een hele kip hangen aan twee gekruiste spiesen over het gat.

Wat er aan vooraf ging

Op 1 juni 2013 kregen we onze tandoor-oven.

 We konden het ding zelf gaan uitproberen òf echte Indiërs uitnodigen om het voor te doen en de finesses te tonen. We spraken af voor 13 juli. Jan Willem en Corinne zijn op hun beurt bevriend met Caroline en Ajit. Marloes organiseert de workshop Indiaas Koken op 31 augustus 2013 en haar partner heet Sisir. Tezamen met Marloes’ vriendin en haar vriend waren we met zijn tienen.

Impressies

Ajit (achter) en Sisir. Sisir maakt lime soda. Een Indiase verfrissende drank van limoen, suiker, zout en bubbeltjeswater. Het zout is daar, gezien de hoge temperaturen, noodzakelijk om het vocht in het lichaam te houden. De smaak was wel oké, maar niet mijn favoriete drank.


Ajit heeft talloze spiesen gemaakt. Rechts boven ligt paneer  , een soort Indiase vegetarische kaas. En dat vind ik ontzettend lekker. Volgens Ajit is zelf gemaakte paneer lekkerder. Deze heeft hij in Amsterdam gekocht. Paneer maak je zelf door rauwe/volle melk te koken en dan een zuur (karnemelk, yoghurt, citroensap) erbij te doen opdat het stremt – schift. En dan behandelen als hangop. En uiteindelijk samenknijpen.


We hadden vegetarische spiesen, kip, grote garnalen en experimenteerden met kleine ronde courgettes – zo aan de spies.

Marloes had perfecte pindasaus gemaakt (die komt ook in de workshop aan de orde) en Corinne mintsaus – daar zit voornamelijk koriander in (blad en steel). Maar het smaakt wel mint-achtig. Munt kan niet. Munt wordt bitter.


Naan

Naast de tandoor-oven is naan (naanbrood) zeer Indiaas. Ik vertelde dat ik het wel eens van het merk Patak

 kocht en afbakte in de oven. Ajit en Sisir lachten hard: dat is geen naan…. – het is zoals de Chinees Indonesisch eten maakt. Het lijkt er misschien iets op.

Het recept van het deeg heb ik niet. Het moet een dag van tevoren worden gemaakt, omdat het moet rijzen. Ajit heeft het meegenomen. Hij rolt er op een licht gebolde ronde marmeren plaat een dunne plak van.


De plak brood gaat over op de gaddi. Dat is een bol kussentje met een theedoekbekleding. De gaddi maakt het makkelijk het brood in de binnenwand van de tandoor-oven te plakken.

De bovenkant van de deegplak wordt iets vochtig gemaakt.
“Dan plakt het beter tegen de wand,” verklaart Ajit.


Het wordt bovenin de tandoor geplakt. Snel begint het te bobbelen. En nu is het even wachten.
Ze hebben speciaal gereedschap om de naan uit de tandoor te halen. Twee lange staven: de een met een hoekse haak, de ander met een spateltje.De haak sla je in het brood en met de spatel maak je het los van de wand.


Zie hier een vers gebakken naanbrood.

De tandooroven die wij hebben is eigenlijk te klein. De afstand tussen gloeiende kolen en het brood moet groter. Wilt u zelf ook naan gaan bakken, neem dan een large of extra large tandoor.


Tenslotte

Daar staan we dan, voeten rond twee tandoors. Eigenlijk is één genoeg, want de gerechten zijn snel gaar. Een minuut of acht. Dus ook met grotere groepen voldoet een enkele tandoor heus wel. Vooral als de spiesen niet per persoon worden verdeeld, maar bijvoorbeeld afgestroopt in een schaal worden gedaan. In de kleine tandoor die wij hebben, kunnen pakweg acht spiesen tegelijk. (De foto bovenaan toont al vijf die ruim staan.)

6 gedachten over “Tandoor leuker dan barbecue”

  • Meer info dan ik hier geef, kan ik niet verstrekken. We verkopen de ovens niet. En degene van wie we ‘m hebben gekocht, is er mee opgehouden.

   Beantwoorden
  • Tja, degenen waar wij hem van hebben is ermee gestopt. Te veel rompslomp om die dingen uit India te krijgen versus te weinig vraag. Jammer. Maar er zal er ongetwijfeld wel weer een komen…

   Beantwoorden
  • We do not know. The importer-distributor of those days stopped, due to too much formalities in India. There seems to be one in the UK.

   Beantwoorden

Plaats een reactie