Bronnen

Schifting van zin en onzin. Boeken, websites et cetera, die ons inziens veel of iets minder, maar wel genoeg, waardevol zijn.

Boeken

Martin Crawford - Creating a Forest Garden.jpgCreating a Forest Garden
Martin CrawfordZeer uitvoerig boek met tekst en uitleg. En een opsomming van heel veel bomen en heesters. Ook nutsplanten komen aan de orde: zij die bijvoorbeeld stikstof en ander voedsel uit de diepe bodem naar boven brengen. Of goed zijn voor nuttige insecten. Een must-have, zoals ze in Engeland zeggen.
Eric Toensmeier - Perennial Vegetables.jpgPerennial Vegetables
Eric ToensmeierLastig te krijgen maar in de VS bekroond boek val allerlei eetbare vaste planten. Ook tropische gewassen. Per plant wordt aangegeven waar hij vast is of als eenjarige – of geheel niet – kan worden geteeld.Mooie aanvulling op het boek van Crawford (hierboven).
Jekka McVicar - Complete Kruidenboek.jpgJekka’s Complete Kruidenboek
Jekka McVicarEen vertaling. Handig boek en er staat veel in. Ook meer subtropische planten. Maar daar kijken we overheen.
Essbare Wildpflanzen.jpgEssbare Wildpflanzen
Steffen Guido Fleischhauer c.s.Compleet, onverzichtelijk, informatief, Duits dus. Eigenlijk onmisbaar. Alleen het omzetten van de plantnamen van de gangbare Nederlandse namen in het Duits kan lastig zijn. Maar desalniettemin… anders gewoon even bladeren of via de Latijnse naam insteken.We werden op dit boek gewezen door Brigitte Habets van Food Afoot.Inmiddels in het Nederlands. Kijk hier, in onze winkel.
https://www.florae.nl/Untitled%202.pngEten en Drinken met Wilde Planten
Laurette van SlobbeGoed om een inzicht te krijgen in het assortiment inheemse eetbare planten. Maar of je ze nu allemaal moet gaan eten – of thee van moet trekken….
FORAGING: Discover Free Food from Fields, Streets, Gardens and t... Cover ArtForaging
Paul ChambersPaul kijkt verder dan Laurette. Nuttig boek om te zien wat er allemaal voor eetbaars te verzamelen is in de natuur. Brits, maar klimatologisch niet zo afwijkend van de Lage Landen. Meer van waarde dan het boek van Van Slobbe.
https://cdn.cottagesmallholder.com/wp-content/Hedgerow.jpgHedgerow
John WrightSamen met Foraging ontstaat een goed beeld van de inheemse eetbare planten. Handig boekwerk en verzorgd, want uit de reeks van de River Cottage.
cover.jpgBessen uit de tuin
Greet TijskensKlein maar o zo handig boekje. Bessen zijn namelijk de struikenlaag in het geheel.
Lees hier onze recensie

Websites

Planten

Plants for a future (handig voor veel planten)
Esveld (en als de site te kort schiet, benader Cor van Gelderen)
Hessenhof
Informatief

Eigenlijk is er niet zo veel zinnigs op dit gebied. Op veel permacultuur-websites wordt erover geschreven, maar behalve dat het enthousiasmeert is er weinig toegevoegde waarde. Een vertaald document van een tuin van de Brit Robert Hart doet de ronde.

Eet je uitzicht
EURAF – European Agroforestry Federation
Center for Agroforestry – University of Misoury
Agroforestry – een Britse bundelsite

Plaats een reactie