Oh, shit! De shiitakes!

Afgelopen woensdag, tijdens een dagelijkse rondgang door ons stukje bos, ontdekten we joekels van shiitakes aan de stammen. Waarom hebben we die niet eerder gezien?

Kennelijk vallen alleen grote veranderingen op en door de hete dagen zijn de hoeden van de shiitakes uitgevouwen en daardoor vergroot. Denken we.

Oh Shit de shiitakes 1.jpgOktober vorig jaar waren we, tweeënhalf jaar nà het enten van de stammen, verrast toen we de eerste shiitakes aan de stammetjes in ons bos zagen. In het voorjaar van 2007 eikenstammen van ca. een meter ingeboord en vol geslagen met pluggen, in oktober 2009 de eerste vier paddestoelen.

 

Oh Shit de shiitakes 2.jpgEigenlijk wel lekker

De hoeden van de paddestoelen hebben een diameter van wel 15 tot 20 cm. Door de lange regenloze periode waren ze wat ingedroogd.

Ik heb ze afgesneden en in een schaal met water geweekt.

We hebben ze verwerkt in risotto, in een snijbietquiche maar dan met Brave Hendrik en in een Chinese roerbak of wat daarvoor door moest gaan. 't Was net vlees. Lekker.

 

Op 1 mei sprak ik de paddestoelenman op de Wageningse markt. Ik vertelde hem van onze grote shiitakes. Even klankborden, heet dat.
"Die zijn volgroeid," zei hij "en nog lekkerder."
Dat kunnen we dus beamen. Ik kocht ter compensatie van zijn woorden twee eryngii. Naar verluidt de smakelijkste paddestoel.

Dompelen

En nu gaan we de schoongesneden stammen weer dompelen. De instructies van Groene Takken luiden: laat ze zes tot acht weken met rust en dompel ze dan weer een paar dagen in water (> 8o C). De natuur laat zich niet regelen: nu is er een regentijd aangebroken, dus waarom zou ik dan ook niet kunnen dompelen?

Geen oesterzwammen

In 2007 hebben we ook stammen geënt met oesterzwammengebroed. Daar hebben we nimmer iets van gezien. Zowel Pip Gilmore (Groene Takken) als Judith Evenaar (Casa Foresta, van wie we de pluggen hebben betrokken) zeiden dat de stammen dan kennelijk al geïnfecteerd waren met een andere zwam. Maar waarom dan wel shiitakes en geen oesterzwammen op hetzelfde hout? Terwijl shiitakes een veel langere tijd nodig hebben om te kunnen zwammen? (Oesterzwammen zijn er al na een half jaar, zeggen ze.)

Plaats een reactie