Zandraket spoort mijnen op

Het etterbakje van menig tuinier. Het superlatief van onkruid: de zandraket. "Dit jaar viert dit 'onkruid' zijn zilveren jubileum als modelplant van de plantenwetenschappers. Onderzoek aan dit plantje heeft geleid tot detailkennis van vrijwel alle moleculaire processen in planten." Ja, dit etterbakje helpt bij gentech.

https://personal.bgsu.edu/~aimeh/arabidopsis_thaliana.gifDat schrijft Resource, de nieuwsbrief van Wageningen UR. Arabidopsis thaliana (de Latijnse naam) is een eenvoudige plant, waarmee (en om die reden) flink mee kan worden gemanipuleerd. "Het heeft een klein genoom, slechts vijf chromosomen en 25 duizend genen. Bij andere gewassen, zoals erwt en gerst, is het genoom al gauw dertig keer groter. Die andere gewassen bevatten niet meer functionele genen, maar bevatten veel meer niet-coderend DNA, ook wel junk-DNA genoemd. Het genoom van A. thaliana is dus heel functioneel," aldus Maarten Koornneef, persoonlijk hoogleraar aan WUR en nog veel meer. Koornneef stond aan de wieg van de opkomst van de zandraket als onderzoeksplant.

Datei:Arabidopsis thaliana backtrav.jpgEn wat hebben we daar aan?

Door de eenvoud van de plant hebben de Wageningers een voorraad van zo'n honderdduizend mutanten aangelegd, waarbij telkens één gen is in- of uitgeschakeld. Dat is makkelijk. Belangrijk is dat men door de zandraket men veel over planthormonen, biochemische processen en ook over de bloei, zaadvorming en wortelgroei te weten is gekomen.

Gentech

De kennis over genen wordt gebruikt bij het genetisch manipuleren van gewassen. We citeren: "Collega's in de VS hebben een set genen gevonden in Arabidopsis die coderen voor droogteresistentie. Ze hebben dit setje gepatenteerd en aangeboden aan een biotechbedrijf: Wil je dit setje inbouwen in maïs?"

Mijnen opsporen

Volgens Wikipedia heeft een Deens bedrijf de plant zodanig genetisch gemodificeerd dat deze landmijnen detecteert. Het blad van de plant kleurt rood door het stikstof dat deze mijnen lekken.

Links

Klik hier voor het artikel in Resource.

 

 

Plaats een reactie