In Seizoenen, het periodiek van VELT, staat ditmaal een geweldig verhaal over zelf molsla telen. Molsla is in feite paardenbloem, maar voor culinair gebruik zijn er selecties.
Al eerder berichtten we op onze website over molsla (hier), dat behoorlijk gezond is. Maar in dit nummer van Seizoenen beschrijft Luc Vanhoegaerden zijn experimenten met deze exclusieve groente.
Wordt lid van VELT
Gaan we het artikel overnemen of melden we slechts het een en het ander. Het is een groot dilemma. Overnemen is plagiaat, maar vrije nieuwsgaring mag wel. Als u allemaal nu lid wordt van VELT, is er geen probleem. Aan de andere kant: VELT is in grote mate idealistisch en ziet het woord – haar woord – graag verspreid.
In het kort
De grap is dat je molsla, net als witlof, kunt intafelen en forceren. Je kunt het ook gewoon buiten laten groeien en als rabarber of zeekool onder potten bleek houden.
Je zaait het zaad op ½ cm diepte in rijtjes die 25 cm van elkaar liggen.
Het zaad blijft hooguit twee jaar goed.
Een wortelstok kan drie jaar worden gebruikt, daarna is deze uitgeput.
Zaad
Je kunt natuurlijk gewone paardenbloemen gebruiken. Je kunt ook geselecteerd zaad bestellen:
Pissenlit Vert de Montmagny, echte oude Franse variëteit van topklasse, in onze webshop
In Nederland wordt gele/verbeterde volhart aangeboden (let op: er wordt ook zaad van andere groentesoorten, die ook de naam volhart hebben,aangeboden.)
Wisten jullie dat de dandelion ook in onze traditionele gamma zit?
Oei, oei. Nu even druk, maar ik ga dat goed maken 🙂
Weet U ook dat we altijd met een promotie werken? Per 4 aangekochte variëteiten krijgt men één gratis bijkomende variëteit (4=5, 8=10, …)
Zo zie je maar weer. We kennen niet alle zaadhuizen en -handelaren, laat staan dat we uitputtend kunnen zijn over welke molsa in hun assortiment hebben. Maar The Kitchen Garden is er ook één met een mooie selectie van Franchi Sementi, het Italiaanse zaadhuis.