September in de moestuin

Nieuw-Zeelandse spinazie gaat door tot de vorst

Voor veel moestuiniers is het verval en levenseinde van menige zomergroente het signaal van het einde van het plezier. Ze laten de tuin de tuin tot volgend voorjaar. Toegegeven, zo zijn we ook. Een beetje.

Okay we oogsten nog tomaten, courgettes zo lang het kan, sperziebonen, pompoenen – die laten we zo lang mogelijk hangen – et cetera. Maar wat is er nog te doen of te zaaien?
Eerlijk gezegd niet veel. Ik oktober is er meer actie, dan wordt knoflook geplant, vermoedelijk yacon en mashua geoogst – als de eerste nachtvorst er is.


Groene tomaten
Tomaten laten we zo lang mogelijk hangen, mits u ze in een kas/serre heeft heeft staan. Anders wordt het wijsheid de groene tomaten te oogsten.
Lees hier hoe deze af te rijpen.


Plantgroepen

We benoemen hieronder de plantgroepen, zoals ze voorkomen in het wisselteeltschema. Meer weten? Klik hier.

Kolen

Bonen

Bladgroenten

Veldsla zaaien, NU, eigenlijk eind augustus, maar NU, primo september nog buiten
Wij zaaien het in de koude bak, waar zo-even nog de augurken stonden
begin
Aziatische groentjes mitsuna, mosterd, tastai – wij zaaien dat als een mix op regels en oogsten het jong. Na 21 dagen en zeker op 45 dagen is het oogstbaar begin
Andijvie voorzaaien in de kas, of ter plekke in de koude bak, daar is het dan nog lekker warm straks begin
Spinazie  ter plekke zaaien (ras: winterreuzen) begin-medio

Wortelgewassen

 Sint-Jansui Planten in potten, uitplanten als het bed met vruchtgevwassen leeg is (dit i.v.m. wisselteelt). Of vroeg volgend jaar uitplanten, maar dan de potten met de uitjes beschut – niet te nat – ergens laten overwinteren. (Koude bak.) begin

Aardappels

Vruchtgewassen

 

 

Plaats een reactie