Tomatensaus

bron: De Keuken van MergenMetz

3 kg (2930 gr om precies te zijn), tomaten, in brokken gehakt; 250 gr sjalotten, gesnipperd; ca. 150 gr knoflook, fijngehakt; 350 gr bleekselderij, stengels klein gesneden; ; 3 eetl droge oregano; goede scheut olijfolie

Geen peper, geen zout, dat kunnen we later altijd nog doen als we de saus gaan gebruiken.

Bereid eerst alles voor.


Kokende massa

Verhit de olijfolie in een pan en smoor de sjalotten op middelmatig vuur, doe meteen de bleekselderij erbij. Schep regelmatig om, het mag niet aanbakken. Kieper de tomatenbrokken erbij en schep goed om. Houd even in de gaten, in principe moet het vocht uit de tomaten voldoende zijn, maar het kan dat het in het begin aanbakt. En dat willen we niet.

Als de tomaten beginnen de “smelten” de oregano en knoflook erbij doen. Goed omscheppen. Met het deksel erop op laag vuur zachtjes laten pruttelen.
Wij hebben de staafmixer erop gezet om een enigszins homogene saus te krijgen.


In een andere ruime pan brengt u water aan de kook. Doe daarin een of meer potten (wij gebruikten potten van 700 ml) en hun deksels. Laat ze koken, dus ontsmetten.

Hengel een pot en deksel uit het water, schep de tomatensaus goed om, opdat de dikke, vaste delen, niet onderin liggen. Vul de pot tot vrijwel de rand met de hete tomatensaus, draai het deksel er onmiddellijk op en zet omgekeerd weg. (Na een minuut of vijf kunnen de potten teruggekeerd worden.)


27 augustus 2017
Vanmorgen in de Eetbare Siertuin gewerkt – in een bepaald deel neemt de wolmunt, zevenblad, hondsdraf en schapenzuring te veel de overhand, dus zorgvuldig de grond ontwortelen….
‘s Middags staat de zon op dat deel van de tuin, dus is het te heet. Een mooi moment om het surplus aan tomaten in te maken. En misschien moeten we over een week of wat nog zo’n sessie doen. Genoeg tomaten.


We hebben 1660 gram Sub Artic Plenty-tomaten gebruikt en 1270 Salt Spring Sunrise. De andere ingrediënten, uitgezonderd bleekselderij, komen allemaal uit eigen tuin.

Op Internet zagen we potten biologische tomatensaus van 700 ml voor € 5,50 te koop. Kijk, dan loont het om een uurtje of wat vijf potten saus te maken.


OPMERKINGEN
De gebruikte hoeveelheden zijn indicatief, onze saus smaakt uitstekend.
In plaats van oregano kan ook basilicum worden gebruikt, er kunnen een paar worteltjes (peentjes) in worden verwerkt, enfin, experimenteer zelf wat

Plaats een reactie