November 2024 in de moestuin

De donkere dagen werpen hun schaduw over de tuin. Kolen en enkele andere groenten trotseren wind en regen. Het blad dat uit de bomen valt bedekt de paden en de bedden. Blad en bladstelen van diverse zomerse gewassen liggen nu slap, week, vergeeld over de grond. Maar dat is goed. Houd de aarde bedekt.

Het Hofje der Planters van P. De Backer (1925) vertelt ons wat we nu, bijna honderd jaar later, nog steeds in november behoren te doen.

Net als in 2022 en 2023, ziet het ernaar uit dat de eerste nachtvorst nog even op zich laat wachten. Dat is goed voor de kortedagplanten, die kunnen meer oogst maken. Dat zijn in onze tuin mashua, oca en bataat (zoete aardappel).

De rustige periode breekt aan, maar er is nog wel het een en ander te doen. En natuurlijk water afsluiten en dakgoten schoonmaken; het herfstblad verwijderen.

Winterklaar maken? Doe even niks voor de biodiversiteit!

Sorry, wat? Winterklaar maken? Dat doen we niet, anders dan dat we in de moestuin blad en andere rotzooi gewoon bovenop laten liggen. Dat verteert wel en is goed voor het bodemleven. Soms gooien we er nog extra gevallen boombladeren over. En blad van de paden en dergelijke verzamelen we voor bladaarde.

Niks?

Het is de tijd om bollen en knollen te planten. Uiteraard planten wij bollen die ook eetbaar zijn, zoals die van tulpen, geluksklaver, camassia, sommige hyacinten en dahlia’s. (We noemen nu wat, let wel even op de winterhardheid.)

Geef hoge kolen een stok. Een fikse spruitenplant kan omgaan in een storm. Dat geldt ook voor Taunton Dean Kale en eeuwig moes.

Fruistruiken en -bomen snoeien kan gedurende de winter tot eind februari. Maar snoei pruimen nu niet: daar kan een schimmel op komen. Wacht met snoeien van pruimen tot de zomer. (Dat geldt overigens ook voor de walnoot.) De sapstroom van de druif komt heel vroeg in het jaar op gang, dus snoei die in november/december.
Neem de oude frambozenstengels bij de grond weg.

Mooie tijd om houtige stekken te nemen. Neem takken van één- of tweejarig hout. Knip stukken van pakweg 40 cm en steek die voor minstens de helft in de grond, in een hoekje van de tuin.

Gereedschap

Als de komende tijd wat wilt doen, loop dan het tuingereedschap eens na. Slijp wat er te slijpen is, geef wat olie wat olie kan gebruiken en maak de grasmaaimachine schoon.

Grasmaaien?

Normaliter staat in onze agenda rond 25 oktober ‘laatste keer gras maaien’. Maar in de niks te doen lijst staat dat het lang moet blijven. Gras groeit vanaf 7 ºC. Dus misschien nog een keer maaien?

En, als je fanatiek gazonliefhebber bent: je kunt nog een keer verticuteren. (Eerlijk gezegd hebben wij geen gazon, wel gras onder fruitbomen.)

Kalk strooien

De bedden waar volgend jaar kolen komen te staan, krijgen kalk. Harde kalk, daarom gaat het er nu al op. Dat voorkomt knolvoet. We gebruiken graag gemalen eierschalen.

Witlo(o)f intafelen

Dat is een beetje weerafhankelijk. Er staat oktober-november voor. We laten de planten zo lang mogelijk in het bed staan. Dus straks halen we de pennen uit de grond en laten ze – met het groene loof – besterven. Over een twee weken tafelen we het in. Lees hier meer over witlo(o)f.

Snijbiet en ook Nieuw-Zeelandse spinazie zijn tot de vorst te oogsten. Radicchio en groenlof kunnen blijven staan, alleen de buitenste bladeren worden rot. Neem die na de oogst gewoon weg. Uiteraard blijven spruit- en boerenkool ook staan.

Bieten, wortels en meer inkuilen

De beste koelkast is de aarde. We wachten zo lang mogelijk met het uit de grond halen van de wortels en knollen. Maar als de eerste echte nachtvorst zich aankondigt, halen we wortels en bieten uit de grond. Die bewaren we in bosgrond in onze externe koelkast: we hebben twee kuilen in de tuin.

Mashua en oca

Mashua is, net als oca en bataat, een kortedagplant, d.w.z. dat ze pas na 23 september knollen gaat vormen. De knolen kunnen een beetje vorst verdragen. Maar dit jaar hebben we geen mashua geteeld. Daarvoor in de plaats kwamen, in het kader van het project Yacobat, drie experimentele variëteiten bataten. (Lees dit.)
Voor oca is de ideale temperatuur rond de 10 ºC, in elk geval tussen 4 en 17 ºC. Dat is het nu nog steeds, dus die gaan ergens in november de grond uit. We houden de weersvoorspelling in de gaten.

Oca

Schorseneren, aardperen laten we in de grond, tenzij het streng gaat vriezen. Anders moeten we ze uit de grond bikken. En dat is verre van handig.

Yacon

Oogsten na de eerste nachtvorst

Yacon maakt ook pas na de zomer de “vruchten” aan, maar is geen kortedagplant. Momenteel bloeit ze. Maar bij de geringste nachtvorst, zeg maar gerust – 0,0 ºC, gaat het blad slap hangen. Dan oogsten we ze. De broedknollen laten we aan de stronk zitten en kuilen we ook in.

Plaats een reactie