Ode aan Brave Hendrik

De spinazieachtige Brave Hendrik is nauwelijks nog gekend. Ook niet bij de moestuiniers. Niets is makelijker dan deze plant. Tijd voor een come back in de moestuin.

Ode aan Brave Hendrik - bedBrave Hendrik is een vaste plant-groente die zeker al drieduizend jaar geleden door onze voorouders werd gegeten. Eens gezaaid zaait hij zich lustig uit. In het wild, in onze contreien, komt Brave Hendrik voor op de rode lijst. In de moestuin neemt hij genoegen met de rothoekjes en af en toe een portie stikstof (oude mest).
Het is ook een van de vroegste groenten. Terwijl gezaaide spinazie, de sla en weet ik veel wat nog tot wasdom moet komen, kunt u zich voeden met deze groente.
Ode aan Brave Hendrik - bloeiende plantWat wilt u nog meer? Het is ons een raadsel waarom deze plant uit de moestuinen is verdwenen. (Lees hier de complete groentebeschrijving, geschiedenis en teelt.)

Zaad

Het zaad van Brave Hendrik is niet zo makkelijk te verkrijgen. De afgelopen jaren hebben we wat zaailingen en ook zaad verstuurd aan lezers van onze website. We zullen ons best doen om dit jaar een substantieel portie zaad te winnen. Als het zo ver is, zullen we daarover berichten.

Recepten

Brave Hendrik is zachter dan spinazie en wat ons betreft dus ook lekkerder. Alle recepten die voor spinazie en snijbietblad geschreven zijn, zijn ook van toepassing op Brave Hendrik. Daarnaast kunt u de bloemscheuten/aren jong oogsten, stoven en eten.

Wij maakten de afgelopen dagen spinazieflappen en de snijbietquiche (met grote shiitakes uit eigen bos).

De foto’s van boven naar beneden: het bed met planten in onze moestuin, een plant met een bloeiaar, geoogst blad, gestoofd blad (dat is toch gewoon spinazie!)

Plaats een reactie