Snijbietquiche

Uit: Quiches en hartige taarten
Deeg: 125 gr bloem, 125 gr roggemeel (of 125 gr bloem); ½ theel zout; 5 eetl olijfolie; 3 eetl water; 1 ei; boter tbv invetten vorm; bloem tbv uitrollen deeg en bestrooien vorm;

Vulling: 2 – 3 kg snijbiet (dus incl. stengels); 30 gr gedroogde paddestoelen (eekhoorntjesbrood = poricini = Steinpilzen); 2 uien, gesnipperd; 3 tenen knoflook, fijngehakt; 2 eetl olijfolie; 220 gr ricotta; 4 eieren; 5 eetl citroensap; citroenschil, geraspt van halve citroen

Eerst het deeg maken. Dat moet een uur in de koelkast liggen. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plastic en leg het in de koelkast.
Week de paddestoelen ca. een half uur in een beetje water (ze moeten net onder zijn). Let op: het weekvocht wordt straks gebruikt.
Haal het blad van de snijbiet. Bewaar de mooie stengels voor de volgende dag. Blad goed wassen en uit laten lekken.
Hak de paddestoelen grof. Bewaar het vocht.
Doe de olie in de pan (kasserol) en fruit de ui en knoflook glazig. Meng de paddestoelen erdoorheen en even meebraden. Blussen met het weekwater van de paddestoelen. Gebruik niet te veel water! Anders wordt de vulling van de taart te nat. (Bovendien heeft het snijbietblad nog aanhangend water.)
Trek het blad van de snijbiet, was het, slinger het droog en snijd het grof. (Bewaar de stengels voor een ander gerecht de volgende dag.) Doe de snijbiet in de pan bij het ui-knoflook-en- eekhoorntjesbroodmengsel zet het vuur hoog en doe het deksel erop. In een minuut of zeven laten slinken. Af en toe omscheppen. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap. Mag 'hoog in de smaak' zijn, d.w.z. niet te bescheiden. Af laten koelen.

Verwarm de oven voor op 225o C. Vet de bakvorm in met boter. Strooi er bloem overheen, d.w.z. een beetje en dan door de bodem te schudden ervoor zorgen dat al het boter bebloemd is. Strooi ook wat bloem op het aanrecht. Rol het deeg uit en bekleed de vorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Een minuut of tien in de oven zetten. (Hierdoor wordt de bodem hard al voordat de vulling erop komt.) Uit de oven halen.
Meng de ricotta met de eieren met de citroenschil en wat peper en zout tot een mooi glad geheel. (Eventueel een scheutje citroensap er nog bij.) Doe ongeveer de helft ervan bij het snijbietmengsel en roer dit door elkaar.
Doe de vulling in de taartvorm. Strijk de andere helft van het ricotta-ei-mengsel erover. Bak nog 30 minuten. (Niet te hoog in de oven.)

24 september 2006
Ik heb deze taart al een keer of twee eerder gemaakt. Maar nu voor Mirte haar verjaardag.

19 juli 2009
Snijbiet zilversteel in overvloed. Dus nu "groen" verwerkt: gemaakt met 250 gram volkoren meel en shiitakes. (Dus ook geen weekvocht.) Is ook lekker, maar smaakt anders dan met eekhoorntjesbrood. Want wat kan dat nu overtreffen?

OPMERKINGEN
Lekker; geniaal volgens Jolien.
Omdat ik zelf roggemeel toevoeg is het waarschijnlijk wat experimenteren met het deeg: als het te korrelig is wat extra olie toevoegen. (En anders er lustig op los experimenteren: wat water erbij. Te plakkerig? Wat bloem erbij. Enzovoorts.)

Plaats een reactie