Open Ecotuinen 2011

Elk jaar organiseert de Vlaams-Nederlandse vereniging Velt een zgn. Open Ecotuinen-dag.  Op zaterdag 4 juni zijn de tuinen van De Ommuurde Tuin in Renkum en die van MergenMetz in Doorwerth van 10:00 uur tot 17:00 uur open voor publiek.

Kabouter Durf

Naakte kabouter_Durf tuinieren zonderTijdens de Velt-Ecotuindagen geven meer dan honderd schitterende moestuinen, siertuinen en boomgaarden hun geheimen prijs. Tuinliefhebbers kunnen er zonder schroom komen neuzen. De ecotuindagen zijn van zaterdag 4 juni tot en met zondag 5 juni 2011 in België en Nederland.  Kabouter Durf is de naakte tuinkabouter die symbool staat voor de gifloze tuin. "Durf tuinieren zonder"  heette de eerste actie van Velt.
 

De Tuin van MergenMetz

Vanaf de straat gezien zou u het niet zeggen, maar  aan de Utrechtseweg 433 in Doorwerth gaat een grote natuurlijke tuin schuil, die grenst aan het Natuurmonumententerrein Wolfhezer Heide. Op hun hectare hebben Marijke en Norbert Mergen-Metz o.a. een ca. 300 m2 grote moestuin.

Moestuin - algemene foto.jpg"We proberen er het hele jaar rond van te eten," vertelt Marijke. "En zonder groenten te hoeven inmaken of -vriezen. We gaan echt met de seizoenen mee."  In de Tuin van MergenMetz worden allerlei bekende maar vooral minder bekende en historische gewassen geteeld; van aardappels en brave hendrik via haverwortels, de prachtige sla bunte forellenschuß, de witte wortel met haar groene schouders tot zuring. In de kas staan o.a. de fameuze brandywine tomaten. De siertuin loopt over in wilde, maar gecontroleerde natuur; de helft van hun tuin is bos. Verwacht geen nette aangeharkte perkjes, maar eerder een weelderigheid waarin veel natuurlijk voorkomende planten hun gang mogen gaan. Er worden kippen gehouden (Appenzeller Spitskuif) en Bonte Bentheimer-varkens (een erkend zeldzaam ras).  Daarnaast kunt u zien hoe in de praktijk van milieuvriendelijke technieken als zonnepanelen, aardwarmte en waterhergebruik (helofytenfilter) gebruik wordt gemaakt. Kom op de fiets. Of parkeer langs de Utrechtseweg.

 

Rabarberwerken

Er kan zoveel meer met rabarber dan verwerken tot die moes, waar veel mensen van gruwen. Op 4 juni gaat Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti bij MergenMetz ermee aan de slag. U kunt zien, ruiken en proeven hoe zij de rabarberstelen verwerkt tot verrukkelijke jams, relishes en chutneys. En wie weet wordt er een lekkere rabarbertaart gebakken. Lekker met koffie van PuurKoffie uit Wolfheze.

Landelijk bekend: De Ommuurde Tuin

Ommuurde tuin - cirkelOmmuurde Tuin - winkel
De Ommuurde Tuin van Taco IJzerman en Esther Kuiler geniet inmiddels landelijke bekendheid. Onder andere door het boek Van Eigen Erf en het tv-programma Paradijstuinen van 20 april j.l. De tuin ligt op landgoed Oranje Nassau's Oord nog net in Renkum, tegen Wageningen. De tuin en de muur zijn rond 1883 aangelegd, toen het zomerverblijf van koning Willem III en zijn echtgenote Emma. In 1999 richtten Taco en Esther het opnieuw in als groentetuin. Sindsdien genieten zij, hun klanten en bezoekers volop van deze lusthof en haar oogst. Nog steeds wordt het ieder jaar mooier en telen de tuinders nieuwe ontdekkingen voor op je bord.
In De Ommuurde Tuin draait het om smaken, geuren en kleuren. "We telen biologisch, dus willen we gezonde gewassen. We houden van lekker eten en selecteren daarom smaakvolle en geurige rassen. Om te genieten van diversiteit en overvloed kiezen we mooie en kleurige variëteiten. Je vindt bij ons dus moderne, historische en wilde groenten en kruiden," aldus Esther.

De Ommuurde Tuin kent een landwinkel waar u uiteraard groenten kunt kopen, maar ook kunt genieten van koffie, thee of heerlijke sappen. (www.ommuurdetuin.nl)

Plaats een reactie