Shiso

Shisho of perilla, is een duizenden jaren oud Japans kruid, lid van de muntfamilie, dat in allerlei culinaire gerechten wordt toegepast. Groene shiso kan zo worden gebruikt, de rode verdient eerst een bewerking. Een verhaal van Daniela Kato.

Kaasplant

De kaasplant is een makkelijke klimplant met blad dat smaakt naar kaas. Camembert vinden wij. Het is veel gegeten voedsel in Vietnam en is ontdekt door chefkoks, zodat het nu ook in andere delen van de wereld wordt gekweekt.

Waarom vissen niet bestaan

‘Waarom vissen niet bestaan’ is een aangrijpend boek met versmolten biografieën van de grote Amerikaanse wetenschapper David Starr Jordan en auteur Lulu Miller, die beiden worden geconfronteerd met Chaos. En aan het einde van het boek is Jordan van zijn voetstuk gevallen en weet je waarom vissen niet bestaan.

Dan staat het gras als liefde

Een compact boek dat zeer rijk is aan ideeën, kennis, feiten – alles eigenlijk. Geeft Sander Turnhout hiermee een antwoord op de ecomodernisten? In elk geval een heldere stem en een waardevolle toevoeging aan het debat. Bij mij raakt het een snaar. Lees het.

Bomen beter begrijpen

Over hoe je bomen de juiste zorg geeft, doen allerlei wijsheden, tips en trucs de ronde. Wim Peeters legt op vriendelijke wijze en in heldere taal uit hoe bomen functioneren en wat je dus het beste wel of niet kunt doen. Zo ga je bomen beter begrijpen.

Hoerendrekjes & Bitterballen

Hoerendrekjes & Bitterballen is de welluidende titel van een nieuw boekje van Manon Henzen. Het gaat over snacken en snacks door de eeuwen heen. Er zijn ‘vergeten snacks’ en blijvers. Zo blijken kroketten, frikandellen en bitterballen al eeuwen oud en vroeger een exquise culinaire delicatesse.