De Scharrelaar – Over vogelgriep

Een indrukwekkend mooi nummer (2022 – 2) is er weer afgeleverd van dit tijdschrift dat meer op een boekje lijkt. De moeite waard om aan te schaffen, of cadeau te geven. Deze keer alleen al vanwege het eerste verhaal dat erin staat: Griep, door Kees Camphuysen. Niet vrolijk, wel indrukwekkend.

Samenwerking met Buitengewone Varkens

De Tuinen van MergenMetz heeft zich aangesloten bij Buitengewone Varkens. Bonte Bentheimer-biggen die niet naar houders van stamboekvarkens gaan, gaan naar deze organisatie. Daarnaast worden wij afhaalpunt voor bestellingen.

Loven en bieden

Soms zeer persoonlijke plattelandsverhalen van een Friese veehandelaar, zonder veel opsmuk. Het speelt zich af tussen ca.1950 en nu. Ondanks een lichte neiging tot ‘Opa vertelt’ de moeite waard voor liefhebbers van moderne (agrarische) geschiedenis. En van Friesland. Tussen de regels voltrekken zich grote veranderingen.

Het jaar van De Eetbare Siertuin

Juni 2022 was dan eindelijk de presentatie van “ons” boek De Eetbare Siertuin. Dat gebeurde op Hex in aanwezigheid van de Franse auteurs. De Eetbare Siertuin is een boek dat er nog niet was in het Nederlands. Het bevat zeer veel mooie gewassen die eetbaar zijn en eetbare gewassen die mooi zijn bevat.

Voedselbaronnen

De wereldwijde voedselproductie en alles wat daarmee samenhangt (van kunstmest tot tractoren tot zaden tot brood bakken tot slachten tot financieren) wordt gedomineerd door grote bedrijven. Een recent rapport van een kleine onderzoekclub (ETC Group, een NGO), waarover een artikel verscheen in The Guardian, laat zien hoe schokkend die dominantie is. En ook hoe die in de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.

November ’22 in de moestuin

De bevlogen (moes-)tuinier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2023. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.