Stoofbijbel
Herfst en winter vormen de stoofpottentijd. Julius Jaspers deed een prachtig boek verschijnen met zo’n honderdvijftig recepten en zeer heldere uitleg. Dus hop hop, stoven!
Herfst en winter vormen de stoofpottentijd. Julius Jaspers deed een prachtig boek verschijnen met zo’n honderdvijftig recepten en zeer heldere uitleg. Dus hop hop, stoven!
Een indrukwekkend mooi nummer (2022 – 2) is er weer afgeleverd van dit tijdschrift dat meer op een boekje lijkt. De moeite waard om aan te schaffen, of cadeau te geven. Deze keer alleen al vanwege het eerste verhaal dat erin staat: Griep, door Kees Camphuysen. Niet vrolijk, wel indrukwekkend.
De Tuinen van MergenMetz heeft zich aangesloten bij Buitengewone Varkens. Bonte Bentheimer-biggen die niet naar houders van stamboekvarkens gaan, gaan naar deze organisatie. Daarnaast worden wij afhaalpunt voor bestellingen.
Koken met groente op het ritme van de seizoenen. Een meer ons aansprekende ondertitel kan je niet bedenken. Het is een fraai verzorgd boek met zo’n honderd recepten en veel mooie foto’s.
Soms zeer persoonlijke plattelandsverhalen van een Friese veehandelaar, zonder veel opsmuk. Het speelt zich af tussen ca.1950 en nu. Ondanks een lichte neiging tot ‘Opa vertelt’ de moeite waard voor liefhebbers van moderne (agrarische) geschiedenis. En van Friesland. Tussen de regels voltrekken zich grote veranderingen.
We gaan elke dag langs bermen, vaak achteloos. Dit boek is een eerbetoon aan de stroken langs wegen, kanalen en spoorbanen. En laat zien hoe mooi het kan zijn.
Twee boeken over respectievelijk licht en geluid tonen hoe belangrijk deze factoren zijn voor dieren, waaronder de mens.
Juni 2022 was dan eindelijk de presentatie van “ons” boek De Eetbare Siertuin. Dat gebeurde op Hex in aanwezigheid van de Franse auteurs. De Eetbare Siertuin is een boek dat er nog niet was in het Nederlands. Het bevat zeer veel mooie gewassen die eetbaar zijn en eetbare gewassen die mooi zijn bevat.
Het late najaar is de beste tijd om heesters en bomen te planten. Tot het echt koud wordt. Overigens vinden ook veel vaste planten het prettig om al voor de winter de grond in te gaan. Ze ontwikkelen zich dan in het voorjaar sneller en sterker.
De wereldwijde voedselproductie en alles wat daarmee samenhangt (van kunstmest tot tractoren tot zaden tot brood bakken tot slachten tot financieren) wordt gedomineerd door grote bedrijven. Een recent rapport van een kleine onderzoekclub (ETC Group, een NGO), waarover een artikel verscheen in The Guardian, laat zien hoe schokkend die dominantie is. En ook hoe die in de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.
De bevlogen (moes-)tuinier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2023. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.
Roodbaard is een vrij onbekende maar in het noorden van Nederland beroemde landschapsarchitect die hele fraaie ontwerpen op zijn naam heeft staan. Dit boek is een prachtig eerbetoon, voor iedereen die van parken en tuinen houdt.