Mijn – Mieren – Hoop
Achilles Cools combineert in dit boek fijnzinnige observaties uit eigen tuin met allerhande gedachtespinsels en wetenswaardigheden over de mier.
Achilles Cools combineert in dit boek fijnzinnige observaties uit eigen tuin met allerhande gedachtespinsels en wetenswaardigheden over de mier.
Vak D is het laatste van de vier vakken van de Herboristentuin dat wordt vernieuwd. Eerder schreef ik over de ontwikkelingen in de vakken B en C en in vak A. Vak D is het sluitstuk, met als voorlopige werktitel: ‘Bloed, zweet en tranen’.
De doppen van eieren gooi je niet weg, die gebruik je om je (moes-)tuin te bekalken. Zo doen wij het.
Zilt is een mooi en bijzonder kookboek met groenten die in principe aan de kust, in een wat zoutere omgeving, groeien. Het bevat niet alleen recepten, maar ook plantbeschrijvingen voor eigen teelt en natuurverhalen.
En wel twee keer een top vijf met onzes inziens de beste boeken van 2021 die betrekking hebben op eten, planten en natuur. Wij zien echter niet alle boeken die op dit gebied verschijnen. Lezen is leuk, maar kost ook tijd.
De natuur in Nederland is ongemerkt aan het veranderen. Planten komen, planten verdwijnen. Het is tijd voor een nieuwe botanische flora. En niet zomaar eentje. Dit is het eerste deel met wolfsklauwen, biesvarens, paardestaarten en echte varens.
Laurie Woolever schreef deze reisgids naar aanleiding van de reizen die de wijlen Amerikaanse kok en televisiepresentator maakte. De ondertitel ‘de officiële alternatieve reisgids’ geeft aan dat je er niet ver mee komt.
De door sommigen als suf parkdier betitelde knobbelzwaan wordt door Eggenhuizen tot leven gewekt. De auteur heeft het dier diepgravend en uitgebreid en dus eervol beschreven. Een boek voor de liefhebber!
Dave Goulsen schetst in heldere taal de toestand van onze aarde en in het bijzonder het insectenleven. Die staan immers aan het begin van onze voedselketen, maar zijn de afgelopen decennia in aantal fiks teruggelopen. Hoe komt dat? En wat kunnen we er aan doen?
December is de feestmaand, Kerst, Oud & Nieuw. Dan wordt er veel chocola gekocht en gegeten. Op 2 december 2020 werd de laatste nieuwe Cocoa Barometer gepresenteerd. Het woord duurzaamheid wordt de laatste jaren graag en vaak uitgesproken, ook in de chocoladewereld. De Cacao Barometer laat zien dat er twintig jaar niets is verbeterd.
De moestuin ziet er niet meer zo fraai uit. Er is geoogst en dood, verderf en rotting slaat toe. De rustige periode breekt aan, maar er is nog wel het een en ander te doen. En natuurlijk water afsluiten en dakgoten schoonmaken van herfstblad
TV-kok en vader Alain Caron en zijn zoons bestieren enkele eetgelegenheden in Amsterdam en hebben nu een leuk kookboek samengesteld. Nee, correctie: Eindelijk weer eens een echt kookboek.