Koken in de Tweede Wereldoorlog

Zeer onlangs is onder de titel ‘Koken in oorlogstijd’ een alleraardigst boekje van de hand van Manon Henzen verschenen. Het bevat gerechten en recepten uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Een periode waarin een beroep werd gedaan op de creativiteit, iets wat we vandaag de dag ook terugvinden, als het bijvoorbeeld gaat om vleesloos eten.

Over echte balsamico-azijn

Op 6 september 2009 bezochten we het Museo del Balsamico Tradizionale in Spilamberto, een plaatsje onder Modena. Op 8 en 9 april 2019 waren we met ClearChox aanwezig op de GenussGipfel in Bielefeld. Een zakelijke delicatessenbeurs. En daar troffen we Samuel Sanders die balsamico-azijn van Giusti stond aan te prijzen.

Yacobat – yacon en bataat

Op 28 maart 2019 waren we aanwezig bij een bijeenkomst van Yacobat, een project waarin onderzocht wordt wat de beste teeltrassen van zoete aardappel (bataat) en yacon (appelwortel) zijn voor Vlaanderen, Belgie en de Lage Landen.

Mens gevoelig voor magnetisme

Recent onderzoek toont aan dat de mens gevoelig is voor veranderingen in magnetische velden. Zeer veel dieren gebruiken het aardmagnetisch veld om zich te oriënteren. Dus waarom neemt de mens het niet waar. Of dus toch wel?

Walnoot+ een boom voor iedereen

Een welluidende titel voor een zeer informatief boek over deze bijzondere boom. Iedereen kent de walnoten en wellicht ook notenhout. De walnoot wordt al heel lang in cultuur gebracht en niet zonder reden.

Maartwerk 2019

Volgens de deskundigen loopt de natuur een maand voor. Dat zal wel. Moeten we nu alles eerder doen, of houden we gewoon ons zaaiplan aan? Stick to your plan, is een veelgehoord Amerikaans motto. Dat doen we dan maar. De IJsheiligen komen immers ook niet een maand eerder.

Chocoa 2019

Van 21 tot en met 24 februari 2019 was het Chocoa in Amsterdam. Een internationaal chocolade-evenement met de laatste twee dagen consumentenmarkt. Chocoa gaat over goede cacao en betere chocolade. Het wordt gesponsord door Big Chocolate. Dat lijkt te schuren.

Daar sta je dan met je groene fatsoen

De onbetrouwbare overheid. Vier jaar geleden werd bij ons de eVita-cv ketel geïnstalleerd. Want deze bespaart een fikse dot CO2-uitstoot. Voor ons minimaal 1100 kg per jaar. Door subsidie van de Provincie Gelderland was de aanschaf financieel neutraal; we deden het voor het milieu. Doch door de nieuwe politiek van duurder maken van gas ten opzichte van elektriciteit, berekenen we nu een verliespost van 115 euro per jaar. Los van wat de toekomst brengt.