Laura de Grave wil niet naar PlanEET B. In acht podcasts spreekt ze met mensen die vertellen hoe we op simpele wijze ons eet- en koopgedrag kunnen veranderen om onze PlanEET A(arde) duurzamer en mooier te maken.
Goede voornemens ondersteund
Laura de Grave gaat op zoek naar de verhalen achter ons bord eten. In de afleveringen treden verschillende gasten op, met elk hun eigen expertise. Ze vertellen je over hoe je je eetgedrag kunt verduurzamen.
The podcast-serie PlanEET B is op 1 januari 2023 van start gegaan. De gekozen datum is natuurlijk een uitkomst: het helpt je je goede voornemen(s) te ondersteunen. PlanEET B is op diverse podcast apps / sites te vinden.
Stemmen met je vork
Onze voedselsystemen zorgen voor maar liefst een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Wij, consumenten, kunnen thuis veel verandering teweegbrengen door anders te gaan eten. Stemmen met je vork, dus! (En met de spitvork: Begin zelf een moestuin – klein of groot, maakt niet uit.)
In deze podcast staat iedere aflevering een ander subthema centraal en onderzoekt Laura een simpel gerecht dat iedereen weleens eet: Dat heet dan ‘plan A’. Met wetenschappers en experts bekijkt ze hoe we deze met kleine veranderingen duurzamer kunnen maken. Aan het einde van de aflevering wordt dit duurzame gerecht als ‘plan B’ geserveerd. Maar wel afkomstig van planeet A(arde).
PlanEET M
De serie bestaat uit één introductie-aflevering en zeven subthema-afleveringen. Elk thema is een stap naar een klimaat vriendelijk voedselsysteem. Je hoort, naast de hierboven genoemde dames, onder andere ook:
- Joris Lohman van food hub is in de introductieaflevering te horen
- Arjan Budding van WUR (Wageningen Universiteit Research) is programmaleider duurzaam water management praat over, raad eens, duurzaam water management
- Bonnie van Poortvliet van Gosling Coffee en ik over eerlijke handel en lokaal eten
- Nikki Groote Schaarsberg van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)
- Lisette Kreischer, begon ooit Dutch Weed Burger
- Norbert Mergen van De Tuinen van MergenMetz (dat is deze website) over seizoensgebonden groenten (en nu het winter is, PlanEET M voor de moestuinier: Zaai op tijd je wintergroenten!)
Ook gaat Laura voor elk subthema langs bij inspirerende mensen – bijvoorbeeld een kweker – die elk op hun eigen manier een oplossing hebben ontwikkeld om hun steentje bij te dragen aan het verduurzamen van ons voedselsysteem. Laura neemt hier een ingrediënt mee voor haar plan B.
Wie is Laura de Grave
En wie denkt ze wel dat ze is, dat ze dit zomaar kan doen?
Laura de Grave is culinair journalist, kookboeken auteur en presentator. Als je kijkt naar de auteurs van hedendaagse kookboeken, dan zijn er o.i. weinigen die eruit springen. Het is vaak dertien in een dozijn, recepten met minimale context en geen diepgang. Maar de boeken van Laura de Grave vormen een klasse apart. Zoals Nederland Kookboek en Lekker Lokaal. En onlangs Natuurlijk Oostenrijk. Het zijn ontdekkingsreizen. Kortom, Laura is een jonge, enthousiaste, betrokken culinair journalist die haar steen bijdraagt aan een betere wereld. En daar houden wij van. En vandaar de podcast PlanEET B.
Ze woont hartje Amsterdam, hartjer kan je het niet bedenken. In haar appartement, drie hoog, zijn de opnames gemaakt. Grappig is dat ze in haar profiel schrijft “Het liefste ben ik op pad op mijn [elektrische] motor en ga ik naar de leukste boeren, vissers en ‘geheime’ adresjes waar de lekkerste lokale producten worden gemaakt. Voor mij zijn deze uitstapjes door het Nederlandse landschap het leukste wat er is. Met mijn voet in het gaspedaal maak ik een S-kronkel van geluk, toeter ik en gil ik ‘Wiehoeeeee’ terwijl er in geen velden of wegen iemand te bekennen is.”