Wintergroenten

Nu het nieuwe moestuinseizoen staat te beginnen, we allemaal zaden bestellen, is het zaak om rekening te houden met de winter van 2011-2012. Van mensen die een groentepakket van een biologische tuin afnemen, horen we vaak de klacht dat het alleen maar kool is wat ze krijgen. Wij moestuiniers, kunnen door goed plannen voor variatie zorgen.

Sorry. Even een gortdroog stukje. Een opsomming die u misschien op wat ideeen brengt. Maar misschien ook om de leveranciers van groentepakketten te inspireren.

Dit is ons rijtje. Daarmee doen we het door de winter. Late groenten die tegen een beetje vorst kunnen, zoals palmkool (cavolo nero), snijbiet e.d. noemen we hier niet. De echte winter begint dus pas als het echt vriest.

Niet alle groenten zijn bestand tegen vorst, dan wel strengere vorst, dus we bewaren een aantal in een kistkuil in de grond. Al is het maar omdat het in een goed bevroren grond lastig is om schorseneren te steken.

 

 

aardappels

koele kelder

 

ui

koele kelder

 

knoflook

koele kelder

1

aardperen

buiten

2

bieten

kistkuil in de grond

3

boerenkool

buiten

4

knolselderij

kistkuil in de grond

5

koolraap

kistkuil in de grond

6

pastinaken

kistkuil in de grond / buiten

7

pompoenen

koele kelder

8

prei

buiten

9

schorseneren

kistkuil in de grond / buiten

10

spruitjes

buiten

11

veldsla

in de koude bak

12

witlof

ingetafeld in de koude bak

13

wortel/winterpeen

kistkuil in de grond

14

zuurkool

in 't vat

15

haverwortel

kistkuil in de grond

16

bonen

gedroogde borlottobonen (kievitsbonen)

 

 

 

 

radicchio

buiten

 

Brave Hendrik

buiten; de allervroegste "spinazie"

 

spruit-/kiemgroenten

alfalfa, sterrenkers, taugé (mungbonen)

De kistkuil in de grond kan ook een kistje klam zand zijn, waarin de knollen en wortels worden bewaard. Dat kistje dan koel wegzetten – in de kelder. Onze ervaring gebiedt te zeggen dat de kans op rotting wel groter is.

Radicchio

Is over het algemeen redelijk winterhard. De buitenste bladeren willen wel wat rot vertonen, maar als u die wegneemt, blijkt er binnen een mooi kropje te zitten.

Veldsla

Menigeen zegt: dat overleeft het niet in de koude winters. Maar wij zaaien het in de koude bak. Daar waar voorheen de augurken stonden. En wonder o wonder, het doet het daar super. Ook deze winter – tot en met vandaag.

Kiem-/spruitgroenten

Het zijn natuurlijk geen moestuinproduct, maar biedt in de winter wel een frisse, "groene" en vitaminerijke beet.

Bonen

Allerlei bonen kunt u aan de plant laten drogen en dan doppen. De bonen kunt u, koel bewaard, op elk moment laten wellen in water en dan voor een maal gebruiken. Wij zijn gek op borlottobonen.

Plaats een reactie