Politiek incorrecte Katan?

In de bijlage De Verdieping van Trouw van deze dag staat een afscheidsinterview met Martijn Katan. Hij schopt nu tegen het mediterrane dieet, maar verklapt het geheim zonder het zelf in de gaten te hebben.

"Niet politiek correct? Ik vertel wat waar is." Dat is de kop van het twee pagina's tellende artikel in Trouw. 

Voor ons is Martijn Katan iets tè wetenschappelijk. Hij zou goed passen bij Lebepur dat afgemeten groenten- en fruitpoeders levert. Want wat heeft een mens nog meer nodig? We geven hem echter op veel gebieden geen ongelijk.

Wat gezondheidfreaks niet willen horen

Zo verhaalt Katan in Trouw over een onderzoek naar de effecten van dierlijke en plantaardige eiwitten op het cholesterolgehalte bij de mens: maakt niets uit.

Politiek incorrecte Katan - two fat ladies.pngEn dat voeding met weinig vet niet alleen de slechte cholesterol verlaagt, maar ook de goede. Het zijn dingen die gezondheidsfreaks niet wilden en willen horen. Dus komt het amper breed in de publiciteit. Of hoe een onderzoek in opdracht van de Hartstichting in een bureaula verdween, omdat de uitkomst niet welgevallig was (sommige voedingsvezels verhogen het cholesterolgehalte).

Ach, de onvolprezen Two Fat Ladies zeiden al dat het allemaal onzin was; dat dierlijk vet slecht zou zijn. En, oh ironie, enkele jaren later stierf een van hen (Jennifer Paterson): aan longkanker.

 

Mediterraan dieet

IngredientsEn nu, bij zijn afscheid, neemt hij het zo gelauwerde mediterrane dieet op de korrel. Mensen van rond de Middellandse Zee zijn gezonder en leven langer. Een mix van olijfolie, groenten, fruit, noten, granen en vis. Dus eet vooral Italiaans, Spaans, Grieks. Zo luidt het credo.

"Het begint er al mee dat het mediterrane dieet slecht is gedefinieerd. Het is een eetpatroon met allerlei wisselende bestanddelen. Die mediterranigheid kun je niet meten. En als je het niet kunt meten, is het geen natuurwetenschap," aldus Katan aldus Trouw.

 

Eet gevarieerd

https://www.voedingscentrum.nl/resources2008/nieuweschijf283x283.gifMaar (a) hij heeft hierbij o.i. een definitie gegeven – het is een eetpatroon met allerlei wisselende bestanddelen – en (b) de kracht van het dieet zit 'm in de gevarieerdheid.
"Eet gevarieerd" dat is regel 1 van het Voedingscentrum – op welk instituut ook wel wat is aan te merken, maar hier zijn we het grondig mee eens. En ook het voedingscentrum is, net als Katan van zichzelf in het artikel beweert, eerlijk over eten. Dus, als we dit nu het mediterrane dieet noemen is iedereen blij. Toch?

Plaats een reactie