De vierde Seizoenen

Seizoenen nummer vier is verschenen. (Nu al? Terwijl het jaar er slechts vier telt?) In deze editie van het magazine van Velt worden o.a. yacon belicht en suggesties voor de nateelt.

Voor hen die geen lid van Velt zijn, lichten we een tipje van de sluier op. Maar eigenlijk…..eigenlijk… moet u gewoon lid worden. (Klik hier.)
En er staat natuurlijk veel meer bio/eko-nieuws in Seizoenen nr. 4. Van consumptie-ijs, de Solar Cooker via een ecologische tuin in Neerpelt, enkele aantrekkelijke recepten tot een levendig debat over gentech (ggo/gmo). En natuurlijk de onvermijdelijke lezersbrieven, advertenties en activiteitenagenda en meer van dien aard.

Yacon

De vierde Seizoenen - yacon 1 klein

Yacon is een voor onze oude wereld een nieuwe knol uit de nieuwe wereld die al door de Inca's werd geteeld. In het artikel wordt de teelt in de Lage Landen beschreven. En het gebruik: vers blad als spinazie, gedroogd blad voor thee. Maar het gaat om de knollen. Verschillende rassen met wit, geel of paars vlees.

De plant duldt geen nachtvorst en kan in potten worden voorgetrokken; na de IJsheiligen uitplanten op 60 x 60 cm.

Net als aardappels maakt ze wortelknollen.

Frank Van Keirsbilck van The Vegetable Garden deelt zijn yacon-teelttips en -ervaringen.

Solar Cooker

Ja. Zo'n ding willen we ook hebben! Maar het is meer geëigend voor bijv. de Afrikaanse landen. Hoewel? Waarom hier geen zonne-energie gebruiken i.p.v. de barbecue (al dan niet op briketten, houtskool of gas)?

In Seizoenen worden we op het spoor gezet van de Solar Cookit, een kartonnen vouwconstructie van € 10,00 en de Solar Cooker van € 199.

  Solar Meal cookers.jpg

Kijk op solarcooking.be of solarcooking.nl of een film van drie minuten(met reclame vooraf) op National Geographic. En wat googlen op solar en cooker… dan gaat een wereld voor u open.

De nazaai

De vierde Seizoenen - tabel.bmpNu de eerste groenten goed en wel zijn geoogst en rijen of zelfs hele percelen leeg, is het bezien wat er nog kan worden gezaaid.
Heel wat. In Seizoenen staat een handige tabel met uiterste zaai- en oogstdata. En wat blijkt? Dit artikel is in samenwerking met GroentenInfo tot stand gekomen. Want vandaag ontvingen wij een e-mail van deze website, met de link naar het betreffende artikel. De tabel met nazaai-gewassen is te downloaden. Dus aarzel niet, klik hier (en een pdf opent zich). De site van GroentenInfo wordt zo omzeild. Niet leuk, want ze is zeer informatief. Dus klik hier voor de site.

Zelf hebben we vandaag de tweede en laatste lichting sperziebonen gelegd. Dat staat niet in de tabel, maar het kan gerust, voor de latere oogst. Vrij veel bladgroenten kunnen nog worden gezaaid, maar ook groenten die enigszins vorst kunnen verdragen, zoals rode biet.

 

Plaats een reactie