Keukenzout niet zonder meer gevaarlijk voor bloeddruk

Iedereen weet het: het eten van te veel zout leidt tot hoge bloeddruk en dat leidt tot hartaandoeningen. Maar zo is het toch niet helemaal. Natrium en kalium trekken samen op. Zij die onvoldoende kalium binnen krijgen, begeven zich in de gevarenzone. Verse groenten bevatten veel kalium.

Sel forme cyclique Baleine 500g

Keukenzout is NaCl is (in deze context) natrium. Het is de wijze waarop we natrium innemen.

Deze conclusies komen voort uit het zgn. Third National Health and Nutrition Examination Survey(NHANES III), het voortdurende, meerjarige nationale gezondheidsonderzoek in de Verenigde Staten. Ze zijn onlangs gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Het onderzoek betrof 12.267 volwassenen.

2.270 sterfgevallen

We citeren de samenvatting: 'Gedurende een periode van 14,8 jaren registreerden we 2.270 sterfgevallen, waarvan 825 als gevolg van hart- en vaatziekten en 443 als gevolg van zgn. ischemische hartaandoeningen (i.c. onvolledige doorbloeding van de hartspier). Na controle en verwerking van de gegevens bleek dat een hogere inname van natrium te relateren was aan een hogere sterftecijfer. Terwijl een hogere kaliuminname juist gerelateerd kon worden aan een lagere sterftekans [……] Deze resultaten zijn algemeen geldend, ongeacht geslacht, ras, BMI, hoogte van de bloeddruk, opleiding of fysieke inspanning.'

De onderzoekers concluderen dan ook dat een hoge (scheve) verhouding natrium:kaliuminname tot een grotere algemene sterftekans leidt.

 

Fleur de Sel

https://www.jozo.nl/assets/Uploads/Netherland/Producten/_resampled/SetWidth215-jozotafelzoutjodium600gr.jpg

Roseval hart_resize.jpg

Eet verse groenten

In verse groenten komt relatief veel kalium en weinig natrium voor. Maar zo gauw groente is verwerkt slaat deze balans 180 graden om. Veel meer natrium ten opzichte van weinig kalium. [MergenMetz: Tien tegen een dat dit komt door toevoeging van keukenzout.] De twee elementen hebben elk hun eigen werking op de aderen. Natrium vernauwt ze, kalium bevordert de bloeddoorstroming.

Veel kalium zit o.a. in mierikswortel, aardappels, aardperen, spinazie, venkel, zuurkool, zuring, veldsla, tomatillo's, kolen in het algemeen, snijbiet, rabarber, pompoenen, courgettes, bonen en erwten (peultjes) en in iets mindere mate in komkommer, sla, witlof, asperges, Nieuw-Zeelandse spinazie. Deze opsomming is niet uitputtend. Kijk zelf bij de groentebeschrijvingen.

Plaats een reactie