It s not easy being green

Van 2006 tot 2009 volgden velen van ons de serie met deze titel op de BBC. De vrolijke familie Strawbridge verhuisde naar een boerderij en ging donkergroen leven. Van vader Dick en zoon James verschijnen nu twee boeken onder de noemer ‘Uit Eigen Tuin & Keuken’.

Bij Octopus Publishing Group verscheen op 7 mei 2012 de boekenserieMade at Home en ongeveer nu, februari 2013, in Nederlandse vertaling bij Fontaine Uitgevers. Tja, bij Fontaine huist ook Yvette van Boven met haar serie Home Made. Dus dat werd in het Nederlands Uit Eigen Tuin & Keuken.

Made at home.jpg

Domper: Newhouse Farm is te koop

Boerderij te koop.jpgHet eerste dat we deden toen we de boeken ontvingen was It’s not easy being green opzoeken. Dat levert direct een link op naar itsnoteasybeinggreen.org. Vermoedelijk een voormalige BBC-site over de tv-serie. Die verwijst subiet door naar Newhouse Farm, de naam van de boerderij waar het groene leven aanving en waar alles werd gefilmd. Dan verwacht je een razend informatieve site, zoals die van River Cottage (van de gelijknamige tv-serie op Chanel 4), maar nee: Newhouse Farm is te koop. Verder niets te zien of te doen. Domper. (Op de Life Style pagina van BBC staat nog wel iets over de serie.)

Familie uit elkaar

File:ItsNotEasyBeingGreen.jpg Is de familie Strawbrigde na het groene leven uit elkaar gevallen, zo vraag je je onmiddellijk af? Ja. Ongeveer. In 2010. Op de Engelse Wikipedia is over It’s not easy being green te lezen. Onderaan staan links. Die naar Newhouse Farm is dus niet meer, en de andere zijn naar de persoonlijke sites. Die van vader Dick – waar staat dat the couple separated in 2010 -, die van zoon James (medeauteur van de boekenserie) is er niet en moeder Bridget had kennelijk een fonds in het leven geroepen, The Big Green Idea, maar die website werkt ook niet meer. Dat fonds is vermoedelijk ook in 2010, na de scheiding, een schone dood gestorven. En de site van dochter Charlotte bestaat eveneens niet.
Voormalige website Newhouse Farm.jpg

Via een achterdeur komen we toch de voormalige website van newhousefarm.tv binnen. De laatste activiteiten hebben betrekking op 2010. En daarna was het dus over met de zo vrolijk en harmonieus levende groene familie.

Instapboekjes

Het zijn instapboekjes voor een fraai prijsje van € 16,95 per stuk. De opzet is in beide gevallen een beschrijving gevolgd door een of meer recepten. Ik noem het met opzet ‘instapboekjes’, want wat in groenten staat is voor mij, doorgewinterde groentenfundamentalist, gesneden kost (….). Dat ben ik al ruim ontgroeid. Ik kan mij voorstellen dat voor iemand die overweegt te gaan moestuinieren het Handboek Ecologisch Tuinieren of de Groente en Fruitencyclopedie iets te veel van het goede is.

Als het gaat om het conserveren van vlees en vis, sta ik ergens aan het begin qua vakkundigheid. Dus wat in Roken, Drogen en Pekelen staat verschaft mij meer informatie.

Titel Uit Eigen Tuin en Keuken – Groenten
Uit Eigen Tuin en Keuken – Roken, drogen en pekelen
Van Dick en James Strawbridge
Uitgever Fontaine Uitgevers (Hilversum)
ISBN 978 90 5956 462 6 (Groenten)
978 90 5956 461 9 (Roken etc.)
Verschenen Februari 2013
Prijs € 16,95 p.s.
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Groenten

Uit eigen tuin en keuken - groenten - cover.jpgDe vertaling is niet erg goed. We struikelen meteen over zinnen als “Aan zaad komen is niet echt moeilijk. U kunt wat zaad van volgroeideheirloom-groenten winnen, maar u kunt….” Kennelijk kende de vertaalster niet het begripVergeten Groenten, of in dit geval ware het beter het als zaadechte gewassen te vertalen (dus geen F1 hybriden). Zo knetteren we ook tegen het begrip winterpompoen aan. Dat is nieuw. Het vertaalprobleem is als volgt: de Angelsaksische wereld kent squashes, waar wij het onderscheid tussen courgettes en pompoenen maken. De Engelstalige tuiniers lossen dat op door te spreken van summer squash (onze courgette) en winter squash (onze pompoenen). Hoewel de Britten ook het begrip courgette (Amerikanen:zucchini) en pumpkin kennen. Dus, lieve uitgever Fontaine, de beginnende moestuinier wordt door deze vertaling behoorlijk op het verkeerde been gezet. Enfin, genoeg erover. Want voor € 16,95 mag, aan de andere kant, niet meer worden verwacht.

In seizoenen ingedeeld

Per seizoen worden enkele activiteiten en de te oogsten groentesoorten beschreven. In de lente zijn dat bijvoorbeeld erwten en asperges. En bloemkool en paarse spruit-broccoli (weer zo’n rare vertaling: purple sprouting broccoli luidt de Engelse naam, die ook in Nederland wordt gehanteerd). In de herfst staan wortelen, die in de lente worden gezaaid.

Uit eigen tuin en keuken - groenten - tuinbonen.jpgEr wordt niet gezegd dat het wel heel erg handig is om in maart al tomaten te zaaien (binnen/verwarmd). Dat staat bij de sectie Zomer. En van een zin als “Voorjaarsgroenten moet u het jaar ervoor aanplanten; koolsoorten kunnen in de lente worden geoogst…” word ik persoonlijk wel een beetje naar. Dat is hééééél erg kort door de bocht en voor de beginnende tuinier abracadabra.

 

Roken, Drogen en Pekelen

Uit eigen tuin en keuken - roken - cover.jpgEen klein trauma heb ik opgelopen van de foute informatie in Sus Domesticus. Twee hele hammen waren verpest. Lees dit. Over groenten kan men mij weinig wijs maken, op dit gebied wel. En gezien de rariteiten bij Groenten, check ik eerst even: dit boekje is door een ander vertaald dan Groenten. Dus wie weet…

We checken de Engelse pekel (blz. 18-21). Daar staat: ‘Gebruik 500 gram zout op 5 liter water’- dat is 100 gr/l. Jane Grigson raadt 375 gr op 3 liter aan. In alle gevallen beter dan de 500 gr/l die in Sus Domesticus staat. De Strawbridges gebruiken 500-750 gr suiker erbij, op 5 liter. Dus een dikke 100 gr/l. Grigson 375 gram op 3 liter. Sus 3 kg. Het boek raadt aan een salinometer te gebruiken, om het zoutgehalte van het vocht te controleren. Die vindt u niet bij de Blokker, om het zo maar te duiden. Brine tester of brineometer zijn de Engelstalige begrippen. Wij vonden ze hier te koop.

Uit eigen tuin en keuken - paté - klein.jpg>Na de sectie Pekelen volgt Droog Zouten. Van onze negen biggen zijn er nu zes verkocht. Dat betekent dat er eind 2013 drie verwerkt moeten worden. Dus ik begin met interesse te lezen….
Kinderspel, lijkt het.
Naast varkensvlees komt bij Droog Zouten ook eend, zalm (gravad lax), en stokvis aan de orde. Aha! Maak uw eigen bacalhau van kabeljauw. En ja, zelfs gezouten citroenen en kappertjes passeren de revue. En aangezien hier geen kappertjes plant groeit, gebruiken we knopjes van bieslook, Oost-Indische kers, vlierbessen….

Uit eigen tuin en keuken - drogen.jpgEn dan gaan we drogen. Hammen, aan de lucht, 14 tot 18 maanden. Wel raar dat mojama er in staat. Dat is een zeer beperkt verkrijgbare tonijnlende uit de omgeving van Cadiz. Maar daarnaast ook salami, schapenbout, en rund (bresaola). “Het basis idee is om gepekelde vlees buiten te hangen,zodat de lucht erlangs kan en alle vocht wegvoert., waardoor ongewenste bacteriën en schimmels geen kans krijgen.” Laat ik nu begrepen hebben dat gedroogde ham eerst flink wordt gezouten, alvorens met schmalz (reuzel) te worden ingevet, enzovoorts. Maar wie weet is wat in dit boekje staat ook heel goed. Gezien de begeleidende foto’s moeten we geloven dat Dick en James Strawbridge het zelf hebben gedaan. En met succes. (Nu hopen dat de vertaling ook adequaat is…)

Country wisdom - build a smoke house.jpgEn warm en koud Roken. Persoonlijk zijn we daar bijzonder in geïnteresseerd. Lang geleden koesterden we de wens een rookhuisje te bouwen. We kochten het boekje Build a Smokehouse uit de serie van Country Wisdom. Maar de secties Warm Roken en Koud Roken in dit boek van de Strawbrigdes ziet er oké uit. Vooral omdat ze zelf op de foto’s staan. Dat oogt geloofwaardig.

We eindigen met deze dubbele pagina (klik erop voor een vergroting):

Uit eigen tuin en keuken - gerookt spek - kleiner.jpg

 

Plaats een reactie