Vegetarische stoof van pompoen en zoete aardappel

Bron: ?
1½ winterpeen, in schijven van pakweg ½ cm; 3 bataten (zoete aardappelen), geschild en in blokjes van pakweg 1 x 1 cm of ietsje groter; 1 kleine butternut squash (of misschien wel normaal, pakweg 20 cm lang), geschild, in misschien iets grotere blokjes; twee handen gedroogde abrikozen, grof gesneden; ½ groot blik gepelde tomaten; 1 blokje groentenbouillon; 3 tenen knoflook, in dunne schijfjes; 1 eetlepel râs el hânout; 1 fikse theel komijnpoeder; 1 fikse theelepel kaneel; stuk feta (echte!); scheut olijfolie; couscous

Vegetarische stoof van pompoen en zoete aardappel.jpgNeem een kasserol (zware gietijzeren pan), verhit daarin de olie en bak de wortelschijven aan. Doe de knoflookschijven erbij. Even roerbakken – de wortelen mogen best gebakken uitzien, maar niet te bruin. Doe er pakweg ½ liter water in en het bouillonblokje. En natuurlijk de blokjes pompoen en bataat en abrikoos. En de kruiden. De tomaten erbij (door de vingers fijnknijpen) en wat van het tomatenvocht. Goed omscheppen. Het deksel op de pan en laten stoven. Tot het beetgaar is. Dat kan wel een kwartier duren.

Onderwijl maakt u couscous volgens het voorschrift op de verpakking.

Serveer de stoof over de couscous en verkruimel er wat feta over. Eet smakelijk!

7 februari 2013 – in het teken van rot
We hadden nog drie pompoenen in de kelder: 2 butternut squashes (flespompoenen) en 1 kleine oranje, waarvan ik de naam telkens vergeet, maar die zeer gangbaar is.
Weken, zo niet maanden, geleden schoot iets aan mijn oog voorbij ‘pompoen en zoete aardappel’ dat heb ik onthouden. Had kort daarna zoete aardappelen gekocht, maar die haalden de bereiding niet: verrot. Later weer zoete aardappelen gekocht en deze begonnen, na een paar weken, tekenen van veroudering te vertonen. Verrotting zal me geen tweede keer gebeuren! Gister ben ik derhalve de archieven (voor een recept) en de kelder (voor een pompoen) in gedoken. In de kelder bleek de kleinste van de twee butternuts half weg te zijn gerot: Voer voor de varkens.
Maar uiteindelijk deze heerlijke schotel gepresenteerd. Leon belde dat hij uit Barneveld vertrok en of hij langs kon komen om mee te eten. Natuurlijk, zoon. Altijd.

OPMERKINGEN
Geen.

Plaats een reactie