De Velt-keuken: Lekker Ecologisch

Eten, voeding blijft boeien. Wat is gezond, wat niet? Er kan lang over worden gediscussieerd. Gelukkig is er dit waardevolle boek van Velt. Het telt meer dan 500 recepten en informeert op een rustige, aangename wijze zonder belerend te zijn. De vele recepten en haast encyclopedische informatie maken het een standaardwerk dat in elke keuken hoort.

Wat een cultuur in Nederland!

Diep onder de indruk zijn we van De Bosatlas van het Culturele Erfgoed. Deze atlas is op zichzelf al een cultureel monument. Zo volledig, zo fraai uitgevoerd, zo informatief. Met liefde en toewijding gemaakt en zonder meer een waardevol bezit. Een boekwerk dat in elk Nederlands huishouden hoort. Het wachten is op een motie daartoe van een politieke partij.

Liever Lokaal = 3 x 2.V + 1

Een boek voor vele jaren! Voor hen die willen maar niet weten waar te beginnen is dit een prachtig Slow Food kookboek met voor elke dag van het jaar een recept die in het seizoen past. Met lokale producten of, als het moet, uit omringende landen. Dus geen sperzieboontjes uit Egypte tijdens het Kertsdiner, maar schorseneren en een mooi stuk kaas van de boer om de hoek. En pas op, geen verse schapen- of geitenkaas in de winter.

De Bosatlas van het voedsel

Voer voor elke foodie die wil nadenken over ons eten. Een atlas die zonder twijfel tot spannende discussies en tafelgesprekken leidt. En daarom een nuttig boek dat bovendien fraai is uitgevoerd.
De samenstellers proberen ons dichter bij de werkelijkheid te brengen door allerlei feiten en statistieken vooral grafisch tot ons te brengen. En dat leidt onherroepelijk tot verbazing, vraagtekens en meer.
Je kunt trots zijn op de enorme voedselproductie in ons kleine land en de export, je kunt om diezelfde reden verontwaardigd zijn omdat dit leidt tot milieuproblemen, food miles en dergelijke.

Kippen in de Tuin

Boeken van Velt zijn fraai, compleet en hun geld dubbel en dwars waard. Ze vertellen ongeveer alles dat iemand weten wil en moet. Zo ook Kippen in de Tuin. Een uiterst informatief en handig boek voor hen die met kippen willen beginnen maar zeker ook die al kippen hebben, zoals wij.

Antonio Carluccio’s Pasta

Onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië – zo luidt de ondertitel. En daarmee is niets te veel gezegd. De Italiaanse keuken is een betrekkelijk eenvoudige, maar o zo smakelijke keuken. Veel recepten zijn (dus) eenvoudig te maken. Kortom een fijn boek dat we vaak zullen gebruiken!

De moraal van Tony van de Keuken

Ondanks, of misschien dankzij, alle publiciteit die erover is geweest, valt het boekje van Teun van de Keuken tegen. Laat er alsjeblieft geen derde druk komen. ‘De boodschappen van een Keurmeester’, zoals de ondertitel luidt, blijken causerieën met weinig diepgang. We hadden verwacht dat Teun het boek zou gebruiken om in het reine komen met “zijn” Tony Chocolonely, maar zelfs dat niet.

Vogels scheuren in 2015

Wij gaan voor de vogelscheurkalender 2015. Hierop is heel wat leuks beschreven: dus niet alleen over de dieren, maar ook anekdotes, grappige voorvallen en maatschappelijk relevante zaken.

De Gierzwaluw

Een boek voor u en ik – je hoeft absoluut geen natuur-nerd met baard en verrekijker te zijn om een boek over vogels als dit te lezen. Integendeel; Remco Daalder kan vertellen. Op een pakkende manier en gelardeerd met de nodige humor, sleept hij ons mee in de wereld van de vogelaar en in het bijzonder de mystieke wereld van de gierzwaluw.

Rijke oogst!

Wat doen we ermee? Inmaken, drogen, inleggen, invriezen, fermenteren, zoet, zuur, zout? Het komt allemaal aan bod in het boek Rijke Oogst van Alys Fowler. Een praktisch boek, helder en voorzien van receptuur. We vinden er veel praktische tips in. Goed boek voor elke moestuinier en vooral in deze tijd van het jaar.

Eetbare Wilde Planten – super!

Eindelijk is het in het Nederlands verschenen, de vertaling van Essbare Wildpflanzen. Onmisbaar, volledig, makkelijk hanteerbaar, deskundig en helder in tekst en uitleg. Een uitkomst voor iedereen die de volgende stap naar het eten van “onkruid” uit eigen tuin en in het wild voorkomende groenten wil zetten. Een beter boek is momenteel niet te krijgen.