Hart lever nietjes en de rest

Zeer recent verscheen dit kookboek voor orgaanvlees en andere incourante delen. Een heerlijk boek dat iedereen op eenvoudige manier laat kennis maken met het in onbruik geraakte vlees. Vlees, dat de slager soms alleen op verzoek kan leveren.

Met Couperus aan tafel

Louis Couperus was een fijnproever. In zijn boeken noemt hij diverse gerechten. José Buschman selecteerde de recepten uit de kookboeken van de familie. Eten in een con-tekst. Voor Couperusfans die willen eten wat de meester at en voor thuiskoks die nu eens willen koken met een dosis cultuurhistorie.

Bes boven bes

Mooi verhalend geschreven en dus in alle opzichten lekker om te lezen. Het nieuwe boek van Ria Loohuizen behandelt dertig soorten bessen, bramen en bottels. Elke vrucht krijgt de aandacht die ze verdient en veel recepten.

Eten uit de natuur

Het wordt hoog tijd dat we die vermaledijde Japanse duizendknoop en zevenblad op ons nationale menu zetten. Het onlangs verschenen Het Grote Wildpluk van Edwin Florès kan daarbij helpen. Een keukentafelboek, leuk om door te bladeren, maar als u zelf gaat plukken moet u een of twee veldgidsen meenemen.

Smaakvrienden Fruit

Will Jansen schreef: "Feit is in elk geval dat Angélique Schmeinck met haar Smaakvrienden Fruit de kookwereld door elkaar schudt. Gezondheid, creativiteit, realiteitszin, alles spat uit en in dit dikke naslag kookwerkboek."

Paard!

Handig op de actualiteit ingespeeld: Een leuk en informatief boekje over paardenvlees. Recepten en achtergrondinformatie over consumptie, voedingswaarde en meer. Voor een habbekrats te koop.

De Eetbare Tuin

Top. Wat een onderhoudend en informatief tuinboek, zeg. Het belicht de nieuwe paden, die vandaag de dag in (moes-)tuinland worden bewandeld. Werkelijk een aanrader voor iedereen die serieus met het nieuwe ecologisch moestuinieren wil beginnen.

Jeruzalem

In hun derde boek fixeren Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi de smaken van de multiculturele stad Jeruzalem. Er zijn weinig kookboeken waarvan je bij elk gerecht denkt: Dit wil ik proeven. Dit wil ik maken. Jeruzalem is daar een van.

Sous vide

Het minuten, uren of dagenlang op lage temperatuur garen van vacuüm verpakte groenten, vlees of vis ligt in ieders bereik. Deze trend uit de restaurantwereld kent nu ook waterovens voor thuisgebruik. Dit boek maakt de hobbykok wegwijs.

Culinair Vegetarisch

Er is meer dan een vegaschijf. Het is de tijd waarin duidelijk is dat we minder vlees moeten eten. Meer mensen eten af en toe door de weeks vegetarisch. Dit uit het Duits vertaalde boek van Cornelia Schinharl laat zien dat u thuis op niet al te ingewikkelde wijze mooie, echt vegetarische gerechten kunt maken.

De Geschiedenis van de WC

‘Het Kleinste Kamertje’ zo luidt de titel van een fraai, boeiend en uitvoerig gedocumenteerd boek over het gemak, de latrine, het secreet, de wc. We maken er dagelijks meer dan eens gebruik van, maar hoe ging dat vroeger? En in andere landen?

It s not easy being green

Van 2006 tot 2009 volgden velen van ons de serie met deze titel op de BBC. De vrolijke familie Strawbridge verhuisde naar een boerderij en ging donkergroen leven. Van vader Dick en zoon James verschijnen nu twee boeken onder de noemer 'Uit Eigen Tuin & Keuken'