Iedereen kan Marokkaans koken

Wat een leuk boekje! ‘Marokkaans koken voor dummies’ had het ook kunnen heten. Na het uiterst succesvolle Kookkaravaan is er nu, voor nog geen tien euro, Kookkaravaantje. Een bijzonder plezierig kookboek(je) met uitstekend maakbare recepten. En, belangrijk: heel erg duidelijk uitgelegd.

De Streken van Twee Gulzige Italianen

Na hun boek Twee Gulzige Italianen zijn Carluccio en Contaldo op reis gegaan door Italië. Dat zijn hun streken. Geen ondeugendheden maar mondwaterwekkende recepten van Italiaanse eenvoud. Zeer maakbaar. Past bovendien uitstekend in het huidige klimaat van de broekriem aanhalen.

Tegen beter weten in

Onderzoeksjournalist, historicus en biologisch tuinder/wijnbouwer Dick Hollander promoveerde 7 mei 2012 op de geschiedenis van de biologische landbouw in Nederland. Van zijn proefschrift maakte hij een publieke editie, waarmee het ook voor een breed publiek toegankelijk is.

Boeren met Smaak

Een tijdsverkenning – of noem het geschiedschrijving – van de naoorlogse landbouw. 'Biologische pioniers met hart en ziel', luidt de ondertitel. Een prachtig en zeer leesbaar boek voor iedereen die achtergrond zoekt bij alle biologische ontwikkelingen gedurende de afgelopen decennia. Tot ongeveer vandaag.

Wat de pot schaft

Filip Fransen presenteert een verfrissend kookboek met een visie over groene economie, duurzaamheid en een zeventigtal seizoensgebonden recepten.

non*fish*a*li*cious

We moeten beter en meer liefdevol met onze zeeën en oceanen omgaan. Vandaar een kookboek met de smaak van vis, maar zonder vis. (En zonder vlees.) Het boek ligt al een tijd op de plank en nu heb ik de moed gevonden erover te schrijven.

Het Insectenkookboek. Voer voor iedere culi.

18 april 2012 – Dinsdag jl is in Wageningen officieel het eerste exemplaar van Het Insectenkookboek uitgereikt aan Louise Fresco. (Wie kent haar niet?) Afgelopen zaterdag had Buys & Ko, in Wageningen, al doosjes sprinkhanen en meelwormen in haar schap staan. Dit gaat het helemaal worden!

De Nieuwe Moestuin

17 april 2012 – Een boek om te hebben. Hij van De Nieuwe Tuin schreef het boek De Nieuwe Moestuin. Een fris boek voor zowel de startende moestuinier als de doorgewinterde die op zoek is naar nieuwe inspiratie. De ondertitel luidt niet voor niets ‘de basis, planten en plannen’.

Vrij Leven

Een prachtig boek over zelfvoorzienend leven. Ook al is het uit 1979, thans is het misschien meer actueel dan ooit. Van bermgroenten, vuur maken, jagen, zelf slachten, kaas maken, granen verbouwen, touw slaan en nog veel meer. Boeiend geïllustreerd, goed geschreven, praktisch uitvoerbaar. Leef vrij!

De sauzen van Michel Roux

Een saus bij een maal is de finishing touch en versterkt het effect. Een verkeerde saus is dodelijk. Ongeveer nu komt het boek Sauzen van Michel Roux uit. Een prachtig handboek met duidelijke index. En vooral: alles is uitstekend maakbaar.

Groente & Fruit Encyclopedie

Groente & Fruit Encyclopedie van Luc Dedeene en Guy De Kinder is een standaardwerk voor de beginnende en ervaren moestuinier. Een ontzettend goed boek met veel details en praktische tips.

4000 Jaar kringlooplandbouw

Een legendarisch en ontwapenend boek. In 1904 maakte Franklin Hiram King een studiereis naar Oost-Azië; om te zien hoe het kan dat men in China en Japan al zo lang in staat is om met zo weinig grondoppervlak zo veel mensen te voeden. Helder geschreven en geheel naar onze tijd gebracht.