Leesvoer voor fijnproevers
20 september 2009 – Zo. De nieuwe Bouillon! is uit. Het kwartaalblad in boekformaat bevat verhalen over eten en alles wat daaraan is gerelateerd. En een enkel recept. Met reactie van de redactie.
20 september 2009 – Zo. De nieuwe Bouillon! is uit. Het kwartaalblad in boekformaat bevat verhalen over eten en alles wat daaraan is gerelateerd. En een enkel recept. Met reactie van de redactie.
Soms betaal je een klein kapitaal voor een kookboek waarvan je je later afvraagt: waarom heb ik het in vredesnaam gekocht? En soms betaal je nog geen vijf euro voor iets dat leuk en leerzaam is. 'Handboekje om in een toko niet met je mond vol tanden te staan' is de titel van een alleraardigst werk dat de lading volledig dekt.
Op zoek naar het niet meer in de regulier handel verkrijgbare "Kulinarische Geheimnisse aus Rügener Töpfen" stuitten we op Uncommon Vegetables – How to Grow and How to Cook. Een boek uit 1943, waaruit niet alleen blijkt dat Nederland de export van bruine bonen stopzette, maar dat vooral duidelijk maakt waar we vandaag de dag staan in onze acceptatie van groenten.
2 oktober 2008 – Een week geleden zag ik dit fraaie kookboek liggen. Ik viel ervoor. Het was slechts € 29,90. En dat voor bijna 500 pagina's en 300 recepten. Het boek straalt warmte uit. Nostalgie. De geur van bistro's van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Maar bij nader inzien…..
Haast onopvallend en amper in de pers vermeld, heeft KNNV Publishers Drawn after Nature op de markt gebracht. Een boek met 16e eeuwse afbeeldingen van planten. Ze komen uit de Nederlanden, maar lagen meer dan driehonderd jaar verborgen in de Preußische Staatsbibliothek. Tijdens de oorlog is de collectie in delen verspreid.
Een Palestijn en een Jood openen in juli 2002 een traiteurszaak in de Londonse wijk Notting Hill. In 2008 hebben ze vier vestigingen en verschijnt hun kookboek. Een opmerkelijk kookboek.
Maandag 2 juni publiceert de Volkskrant het artikel Supermarktpastorale. Het gaat over de biologische markt in de Verenigde Staten en hoe die meer en meer lijkt op de “normale” bio-industrie. Micheal Pollan schreef The Omnivore's Dilemma. Waar komt ons eten vandaan en is het nog wel voedsel?
19 maart 2008 – Het voorjaarnummer van het enige Nederlandstalige eetblad zonder recepten is enkele dagen geleden uitgekomen. Altijd leuk en voor elk wat wils. Bouillon! neemt een bijzondere plaats in.
Eind vorig jaar stortte ook Maarten 't Hart zich op de dieetmarkt. “Als Sonja Bakker goed kan verkopen, waarom ik dan niet?” moet hij gedacht hebben. Het is een vermakelijk boek, een betoog, geheel in de stijl van 't Hart. En na lezing weet je eigenlijk wat je al wist.