Petits Propos Culinaires is weer gearriveerd. Nummer 91. Een waanzinnig internationaal magazine over voedsel. Het verschijnt drie keer per jaar. Voor de liefhebbers in dubbele betekenis.
Essays and notes on food, cookery and cookery books – zo luidt de subtitel. De inhoud varieert van vermakelijke artikelen, bijvoorbeeld van een Amerikaan die in Los Angeles en haar omgeving een jaar lang van de straat wil eten (d.w.z. dus ook het plukken uit bomen en perken) tot het onvergetelijke Dining out in Ulan Bator. Soms staan er ook artikelen voor voedselnerds in die tientallen pagina's beslaan. Wellicht door een handvol abonnees gelezen. Maar het blijft een curieus blad waar we altijd reikhalzend naar uitzien.
Om u een indruk te geven, in dit nummer o.a.:
1 |
Jane Davidson is overleden. Zij en haar al wat langer gelezden overleden echtgenoot, Alan, richtten de excentrieke uitgeverij Prospect Books – uitgever van PPC – op. Alan Davidson was diplomaat en self made voedselhistoricus. Door zijn werk als diplomaat kwam hij in veel landen, waardoor hij zich een breed inzicht in de voedselculturen kon verwerven. Zijn eerste werken waren het prachtige Noord-Atlantisch Viskookboek en het Mediterraan Viskookboek. Zijn grootste werk was The Oxford Companion to Food. |
2 |
Een artikel over Dellers Café. Een kleine keten die in het begin van de twintigste eeuw m.n. in het westen van Engeland – nog net niet in Cornwall – floreerde. Na een bombardement in 1942 was het ongeveer afgelopen. |
3 |
Jenny Kingsley, Amerikaans journaliste in Londen, schrijft een kort verhaal met de titel The Cherry Tree. |
4 |
Everything but the squeal – How the pig supported life in Lincolnshire.
|
5 |
The Turkish Table: Seasoned with Humor Priscilla Mary Isin is Turks voedselhistorica. In dit zeventien pagina's tellende artikel gaat ze in op Turkse humor (raadsels, grappen, versjes e.d.), gerelateerd aan voedsel en maaltijden. |
6 |
William Sayers gaat in op de herkomst van de naam chowder voor de visstoofpot. Tien tegen een afkomstig van het Franse chaudière. |
Enfin, en dan zijn er nog een stuk of vier artikelen. En natuurlijk de boekrecensies. We hebben het nog niet allemaal gelezen, maar één ding kunnen we al stellen: PPC 91 is dit keer zeer leesbaar.
Meer weten?
Voor een abonnement gaat u naar de website van Prospect Books. Die site straalt al de sfeer uit van de boeken die ze uitgeven en de inhoud van PPC. Heerlijk materiaal voor food nerds.