PPC – Voor de liefhebbers

Petits Propos Culinaires is weer gearriveerd. Nummer 91. Een waanzinnig internationaal magazine over voedsel. Het verschijnt drie keer per jaar. Voor de liefhebbers in dubbele betekenis.

PPC 91

Liefhebbers van eten en liefhebbers van al het andere eromheen. In Nederland kennen we Bouillon!, dat enigszins in de buurt komt.
Essays and notes on food, cookery and cookery books – zo luidt de subtitel. De inhoud varieert van vermakelijke artikelen, bijvoorbeeld van een Amerikaan die in Los Angeles en haar omgeving een jaar lang van de straat wil eten (d.w.z. dus ook het plukken uit bomen en perken) tot het onvergetelijke Dining out in Ulan Bator. Soms staan er ook artikelen voor voedselnerds in die tientallen pagina's beslaan. Wellicht door een handvol abonnees gelezen. Maar het blijft een curieus blad waar we altijd reikhalzend naar uitzien.

Om u een indruk te geven, in dit nummer o.a.:

 

1

Jane Davidson is overleden. Zij en haar al wat langer gelezden overleden echtgenoot, Alan, richtten de excentrieke uitgeverij Prospect Books – uitgever van PPC – op. Alan Davidson was diplomaat en self made voedselhistoricus. Door zijn werk als diplomaat kwam hij in veel landen, waardoor hij zich een breed inzicht in de voedselculturen kon verwerven. Zijn eerste werken waren het prachtige Noord-Atlantisch Viskookboek en het Mediterraan Viskookboek. Zijn grootste werk was The Oxford Companion to Food.

2

PPC91 dellers caféEen artikel over Dellers Café. Een kleine keten die in het begin van de twintigste eeuw m.n. in het westen van Engeland – nog net niet in Cornwall – floreerde. Na een bombardement in 1942 was het ongeveer afgelopen.

3

Jenny Kingsley, Amerikaans journaliste in Londen, schrijft een kort verhaal met de titel The Cherry Tree.

4

Everything but the squeal – How the pig supported life in Lincolnshire.

PPC91 twee varkensIn het Nederlands kennen we het boekje van Yvonne Kroonenberg 'Alleen de knor wordt niet gebruikt', dat over de misstanden in de intensieve varkenshouderij gaat. In PPC 91 staat de lezing die Eric Phipps hield tijdens het 24ste Leeds Symposium on Food History and Tradition afgedrukt.
In nogal beeldende termen wordt beschreven hoe varkens vroeger werden gehouden, geslacht etcetera: "The pig would then be encouraged to walk out and on to the straw and the band would be thrown over a branch and used to pull up the head. The sticking knife then quickly cut into the throat and the pig had but seconds to live."Om maar een citaat uit het artikel van zestien pagina's met veel oude foto's te pakken.
Tegenwoordig oordelen we over halal slachten. Maar "onze" industrieel gehouden varkens kennen veel stress voordat ze worden gedood. En dat veroorzaakt weer het zgn. drip, waterig vlees.

(Klik hier voor pagina 50 en 51, om een indruk van het blad te krijgen.)

5

The Turkish Table: Seasoned with Humor

Priscilla Mary Isin is Turks voedselhistorica. In dit zeventien pagina's tellende artikel gaat ze in op Turkse humor (raadsels, grappen, versjes e.d.), gerelateerd aan voedsel en maaltijden.

6

William Sayers gaat in op de herkomst van de naam chowder voor de visstoofpot. Tien tegen een afkomstig van het Franse chaudière.

Enfin, en dan zijn er nog een stuk of vier artikelen. En natuurlijk de boekrecensies. We hebben het nog niet allemaal gelezen, maar één ding kunnen we al stellen: PPC 91 is dit keer zeer leesbaar.

Meer weten?

Voor een abonnement gaat u naar de website van Prospect Books. Die site straalt al de sfeer uit van de boeken die ze uitgeven en de inhoud van PPC. Heerlijk materiaal voor food nerds.

Plaats een reactie