Paard!

Handig op de actualiteit ingespeeld: Een leuk en informatief boekje over paardenvlees. Recepten en achtergrondinformatie over consumptie, voedingswaarde en meer. Voor een habbekrats te koop.

Onno  Kleyn leest voor 3.JPGEerst even dit

De eerste keer dat ik paardenvlees at was op het Slow Food Smaakfestijn 2008. Er lagen gebraden worstjes van vlees van de konik paarden uit het natuurgebied Meinerswijk(Arnhem) langs de Nederrijn. Ze smaakten uitstekend.

Het was het eerste Smaakfestijn en, laat ik het zo zeggen, ik heb mijn steen aan de organisatie bijgedragen. Als publiekstrekker had ik Onno Kleyn overgehaald een masterclass culinair schrijven te verzorgen.

Is het toeval dat er nu, na het vleesschandaal, een boekje van hem enKarin Amstutz uitkomt over paardenvlees?

Titel

Paard!

Van

Karin Amstutz & Onno Kleyn

Uitgever

Fontaine Uitgevers B.V.

ISBN

978 90 59565 00 5

Verschenen

april 2013

Prijs

€ 8,95

Verkrijgbaar bij

Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Kraamcadeau

cover.jpgHet is een leuk en informatief boekje dat vermoedelijk de binnenlandse vraag naar paardenvlees doet toenemen. Uiteraard wordt het schandaal uit de doeken gedaan tot en met 25 maart 2013, als Vleesverwerker Willy Selten[i] faillissement gaat aanvragen. En op 17 april is dat door de rechtbank ook uitgesproken. Maar ach, het mengen met paardenvlees is geen volksgezondheidskwestie, maar fraude. Niemand heeft geklaagd over slecht vlees. Sterker nog: op bladzijde 35 van het boekje staat hoofdstuk Er is geen beter vlees. "[….] wat voedingswaarde betreft, valt er nauwelijks beter vlees te vinden. Mager, licht verteerbaar en met slechts een minimale hoeveelheid cholesterol. Het bevat veel vitamines, ewitten en ijzer. Om die reden werd paardenbiefstuk vroeger ook nogal eens als kraamcadeau gegeven." Nog even en Willy Selten wordt dank zij dit boekje de redder des vaderlands.

Forse botten?

Japanners eten ook veel paardenvlees nu de jacht op walvissen is beperkt. Dun gesneden paardenvlees lijkt op walvisvlees.
Wereldwijd is de productie van paardenvlees 4.727.829 dieren (2005) en dat is 720.168 ton vlees. Staat op pagina 19. Dus er blijft gemiddeld slechts 152 kg vlees over van een paard. Merkwaardig. We speuren wat na: qua gewicht voor de slacht ontlopen koeien en paarden elkaar niet zo. Van pakweg 500 tot 1000 kg met uitschieters naar onder en naar boven. Voor een koe geldt een karkasgewicht (ingewanden eruit, kop er af) van 62,5%. Een koe van 521 kg heeft dus een karkasgewicht van 325 kg en dat houdt, zonder botten, 258 kg vlees in. Dan heeft een paard flink forsere botten, zou je zeggen.
Maar ik wil niet zeuren, hoor. Het is uitermate informatief.

De Nederlanders eten gemiddeld 600 gram paardenvlees per jaar. U niets, wij niets, dus die overbuurman verorbert vele kilo's. Maar nu weten we dat het grootste deel ongemerkt wordt gegeten. In Europa eten de Belgen, Fransen en Italianen vooral paardenvlees.

Nu is het genoeg. U koopt het boekje zelf maar.

 

Twee recepten

Binnenwerk_klein.jpg

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

 


Je vraagt je af waar zo'n vleesverwerker alles laat – op een steenworp afstand is een mogelijke grote afnemer gevestigd. Je zou denken….

Plaats een reactie