Vogels scheuren in 2015

vogelscheurkalender 2015 - voorkantNovember is kalender. We moeten de kalender die we voor het volgende jaar willen snel kiezen. Want straks zijn de leukste uitverkocht. En oh, er zijn er zo veel. Alleen al voor de scheurkalender hebben we al de keus uit pakweg vijftig. Maar er is slechts één vogelscheurkalender. Hoewel het nu nog 2014 is, hebben we al menig blaadje gelezen. Het is een heel leuke en informatieve kalender.

Het is met deze kalender niet zo dat er elke dag een vogel voor het voetlicht wordt gebracht. Dat zou saai worden; vandaag de huismus, morgen de roodborsttapuit, overmorgen de kokmeeuw, dan de lijster, enzovoorts. Op deze kalender is heel wat leuks beschreven: dus niet alleen over de dieren, maar ook anekdotes, grappige voorvallen en maatschappelijk relevante zaken.


Vogelnamen (walgvogel?), soortbeschrijvingen, vogelreizen (weet u hoeveel vogels jaarlijks naar de   Extremadura gaan om daar te overwinteren?), vogels en de mens, kunst en letteren (de reusachtige badeend van Florentijn Hofman), winnaars en verliezers (hoe komt de zwarte mees in Nederland?) – het zijn een aantal van de categorieën verhalen die u tegenkomt in deze kalender.

Titel Vogelscheurkalender 2015
Van Kester Freriks en Sander Blom
Uitgever Atlas Contact
ISBN 978 90 450 2610 7
Verschenen augustus 2014
Prijs € 14,99
Verkrijgbaar bij Overal, o.a. uw boekhandel. En als u daar niet terecht kunt, maar de boekhandel wel een warm hart toedraagt, gebruik dan de Libris Webwinkel.

Weerberichten

vogelscheurkalender 2015 - duinpieperBij elke dag zijn voor Nederland en België (Vlaanderen, want een Franstalige versie van deze kalender is er vermoedelijk niet) zijn gemiddelde temperaturen, zon op – zon onder, maan op – maan onder, gemiddelde maximum en minimum temperaturen. Op 8 oktober is de gemiddelde minimumtemperatuur in Ukkel en De Bilt hetzelfde: 8,6o C. Op 21 oktober daarentegen anders: in Ukkel 7,3 en De Bilt 5,7o C. Hoe kan dat? Moeten we op zoek naar een weerscheurkalender?

Duinpieper is geen aardappel

De duinpieper is geen aardappel van deze zandgrond, maar ook een vogel. En waar zien we de duinpieper?
“Wie duinpiepers wil zien kan terecht op het Kootwijkerzand op de Veluwe en in het Brabants-Limburgse grensgebied, de Peel. En natuurlijk vliegen ze rond in de duinen langs de kust.”
Dat zegt 3 januari. Op de achterkant informatie over deze vogel, waarvan het aantal sinds 1900 gestaag terug loopt in ons land.


Geen vette vogel

vogelscheurkalender 2015 - braamsluiperWaarom zitten aalscholvers altijd op hoge punten als palen of steigers? Omdat ze geen vetklieren hebben en dus geen vette veren. Vet is drijfvermogen, aalscholvers duiken als een speer het water in, vangen een visje en ja, daarna moeten ze drogen. Nooit geweten? En waarom hebben ze eenpuntige haak aan de snavel? Ga naar 23 februari voor het antwoord.

Pinksteren en de duif

De duif staat, in het Christelijke geloof, voor vrede en voor de neerdaling van de Heilige Geest.  De oorsprong van de duif met de olijftak in zijn snavel ligt bij het verhaal van de Ark van Noa(c)h. De duif kwam met een takje aanvliegen ten teken dat er land nabij was.


De auteurs van deze kalender hebben gebruik gemaakt van de tekeningen uit A History of the birds of Europe (Henry Eeles Dresser) uit de Artis bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. (We zochten het op: een werkstuk bestaande uit acht delen uit de periode 1871-1888, in 2007 bij Christies voor £ 3.500 geveild.)

2 gedachten over “Vogels scheuren in 2015”

  1. Is de vogelbeschermingscheurkalender van 2015 nog te koop bij u? Ik zou er graag nog 1 willen kopen. Ik hoor graag van u.
    Met vriendelijke groet, Joke van Dijk.

    Beantwoorden
    • Niet bij ons. Wij recenseren wel boeken (en deze kalender), maar verkopen het niet. Misschien ooit, voor dit soort bijzondere zaken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie