ShoppingPrince

shopping-prince-300x300Bij toeval stuitten we in de Prinsestraat in Den Haag op een winkel met louter goede, duurzame spullen van recyclede materialen. En vooral leuke, praktische dingen. We schrijven niet vaak over winkels, maar dit willen we graag delen. Voor als u eens in Den Haag komt, maar ze hebben ook een webshop.


Duurzame winkels

shopping-prince-winkel-buitenHet begrip duurzaam is inmiddels behoorlijk opgerekt en uitgehold door politiek en industrie, maar er is niet zo snel een passend vervangend begrip. Dus we moeten het er nog even mee doen.
Winkels met louter “duurzame” spullen zijn in opkomst. In veel gevallen is het duurzame aan wat ze verkopen, kantje-boord te noemen, zoals dat heet. Gelukkig zijn er ook enkele lichtpuntjes: In Oosterbeek, dorp in onze gemeente, kennen we Bureau Cambium die heel veel mooie goede spullen verkoopt (zie hier). ShoppingPrince in Den Haag is op dezelfde leest geschoeid, maar toch heel anders.


Concept store?

Gemaakt van aangespoelde teenslippers.
U bent afgelopen zomer aan het strand een teenslipper kwijtgeraakt? Tja…Hoe vervelend… 🙂

We waren in Den Haag voor de boekpresentatie van Christianne Muusers (lees dit) en hadden er een dagje uit van gemaakt. We zwierven door de straatjes (Oude Molstraat, Molenstraat, Prinsenstraat enzovoorts) die achter de high Streets (Spuistraat, Lange Poten, Grote Marktstraat) met gelijknamige shops liggen. Daar zijn veel leuke winkels met een bijzonder aanbod.
We staan weer buiten na een vluchtig bezoek aan een meubelzaak en kijken rond. ShoppingPrince Concept Store staat er op het ruit van de winkel aan de overzijde van de straat. Bij een boekhandel koop je boeken, bij een kaaswinkel kaas, een warenhuis verkoopt allerlei waren.
“Doe mij maar vijf concepts,” bromde ik, maar mrs. M wilde er heus naar binnen.
Het concept van deze store winkel is dat ze producten verkopen die gemaakt zijn van materialen die anders afval zouden zijn geweest. En dat treft bij ons de roos. Leuk!

Eigenaar Alain Snijders voert deze winkel nog niet zo lang; hij is ook groothandel in dit soort goede producten.

Kap nâh mejje plastic

Tassen van gaasdoek
Tassen van gaasdoek

Zoals hergebruik van NS Dienstregelingsborden (we zien dienbladen, maar ook een notitieboekje en een fotolijst) door VerdraaidGoed. Zoals kunst gemaakt van aangespoelde teenslippers (Ocean Sole, Kenia). Of een tas gemaakt van het grootste steigerdoek van Nederland, dat de opknapbeurt van het Shell-gebouw aan het oog onttrok (lees dit). Tweeduizend vierkante meter doek worden tassen met een boodschap in het Haags: Stoppen met het gebruik van plastic. De tassen worden gemaakt in een project Beat the Bag.


shopping-prince-schrijfblokSokken waarin de vezel van aangespoelde visnetten is gebruikt (label Healthy Seas), oesterzwammenkweekset op basis van koffieprut van Rotterzwam, kromkommer, soepen en dergelijke van doorgedraaide groenten, seepje, plantaardig wasmiddel uit Nepal. Dit, en nog veel meer, is te vinden in deze winkel.


Grasvezels

shopping-prince-grastasUiteraard biedt ShoppingPrince geen plastic tas om gekochte spullen in te doen. Ook niet tegen betaling. Nee, ze heeft een tas gemaakt van papier van grasvezels.

Wij kennen dat uit onze eigen gemeente, waar een aantal partijen, waaronder papierfabrieken Schut en de gigant Parenco, meedoen met het project ‘Van Berm tot Bladzijde’ (PDF) om maaisel tot papier te verwerken.


Afval bestaat niet

Dus als u in Den Haag bent, loop dan even binnen bij ShoppingPrince. Het is inspirerend om te zien hoeveel fraais er van “afval” kan worden gemaakt.

1 gedachte over “ShoppingPrince”

Plaats een reactie