Snacken in het oude Rome

Archeologen hebben onder het Colosseum in Rome vondsten gedaan die aantonen dat de Romeinen toen, als toeschouwers gezeten in het stadion, de nodige versnaperingen bij zich hadden. Niets is de mens vreemd, ook tweeduizend jaar geleden niet.

Reuters meldde het op 24 november en in Smithsonian Magazine van 2 december 2022 staat een kort artikel over deze vondst. Archeologen vonden resten en sporen van olijven, noten, vlees, kersen, druiven, vijgen, zwarte bessen en perziken. Gezonde snacks, zouden we tegenwoordig zeggen.

Het Colosseum, gebouwd vanaf 72 en opgeleverd in het jaar 80 n. Chr. is het grootste amfitheater van de oude wereld. Het bood plaats aan 50.000 tot 65.000 bezoekers. Het speelveld, de arena, was grofweg 2,5 hectare in oppervlakte (188 meter lang en 155 op zijn breedst). Het is thans een toeristisch hoogtepunt van Rome.
We kennen het met name van de vermelding van de gladiatorgevechten, maar het werd ook gebruikt voor theatervoorstellingen van allerlei soorten en maten. Zelfs zeeslagen, waarvoor het veld onder water werd gezet. In 523 werd het laatste evenement gehouden, althans het laatst beschreven evenement.

Colosseum uit de hoogte – foto: Kasa Fue, Commons Wikipedia

Archeologen begonnen in januari 2021 met het  onderzoeken van het zo’n zeventig meter metende modderige zuidelijke rioleringsstelsel onder het Colosseum. Een van de doelen was inzicht te krijgen in het hydraulische systeem waarmee waterspektakels, waaronder de nagespeelde zeeslagen, werden georganiseerd. Ze waren al met al een jaar bezig, voornamelijk met analyseren van de resten uit de rioolmodder. Ze vonden niet alleen de versnaperingen maar ook beenderen van beren, leeuwen, honden en grote katten (luipaarden). En ook van kippen en varkens. Dieren die waarschijnlijk een rol speelden bij het vermaak binnen de arena. Er werden munten gevonden, waaronder een herdenkingsmunt uit 171 n. Chr. ter gelegenheid van het heuglijke feit dat Marcus Aurelius tien jaar op de troon zat. En er werden benen dobbelstenen, resten van kleding en schoeisel en meer gevonden.

Volgens Alfonsina Russo, directeur van het Colosseum Archeologisch Park, geven de vondsten meer inzicht in de gewoonten van de toeschouwers. Waarvan akte.

Filmpje

Esplorazione del sistema fognario antico del Colosseo  / Verkenning van het oude rioolsysteem van het Colosseum

Popular Mechanics
Artnet
Oud-Romeinse keuken (Wikipedia)
Food and dining in the Roman Empire (Wikipedia)
Christianne Muusers
Ancient History Lists
Food in the Roman World

Plaats een reactie