Speculaas zonder speculaaskruiden

5 van 1 stem
Speculaas naar oud, van generatie op generatie overgeleverd familierecept

Enige tijd voor haar overlijden, gaf Jolande ons dit familierecept. BBGvdF staat erboven: Best Bewaarde Geheim van de Familie. Na jaren aarzelen, publiceren we het nu. Eerbetoon aan Jolande.

Keuken: Nederlands
Auteur: Jolande Petit dit de la Roche
Ingredienten
  • 250 gr roomboter
  • 500 gr zelfrijzend bakmeel (of: 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.)
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 theel (flinke theelepels) kaneel
  • st muskaatnoot, geraspt
  • klein beetje gemalen kruidnagelen
  • amandelen optioneel
Bereiding
  1. Alles mengen. Om het makkelijker te maken, eventueel de boter eerst zacht laten worden / licht verwarmen.

  2. Kneed grote bollen van het deeg. Bij dit recept zijn dat er 4 of 5

  3. Zet de bollen in de koelkast en laat ze 24 uur intrekken.

De volgende dag:
  1. Rol de bollen uit op een beboterde bakplaat. Zorg ervoor dat dit goed plat is en niet boven de rand van de bakplaat uitkomt.

  2. Druk er amandelen op, als je dat wenst.

  3. Bak 20 minuten op 160° C

Opmerkingen

Wij gebruikten geen basterd, maar oersuiker en wat bio kristalsuiker.
We hebben (daardoor?) iets meer boter moeten gebruiken.

2 december 2022
Morgen komen Maud, Jonne en Seppe. Drie van onze kleinkinderen logeren.
Mrs. M zei vanmiddag, toen ze thee bracht: “Ik heb ontzettende trek in speculaas.”
“Ik heb nog een mooi recept,” zei ik “van Jolande gekregen.” Het is een oud familierecept.

“Van de moeder van de moeder van de buurvrouw van de moeder van mijn moeder,” had Jolande erop geschreven. En in de marge staat: “N.B. Weg met de speculaaskruiden!!”

Ze overleed, te jong, na een betrekkelijk kort ziekbed, op 20 mei 2019. Oktober 2015 ontmoetten we elkaar voor het eerst, tijdens een bijeenkomst van De Maatschappij in Veenhuizen. En we spraken over echt eten. Ze werd bestuurslid van Stichting CELL (Culinair Erfgoed van de Lage Landen), die, helaas, primo 2021 is opgeheven. De algehele belangstelling voor culinair erfgoed bleek onvoldoende voor een dergelijke koepel.

3 december 2022
Gemaakt met de jongedames. Met de aangegeven hoeveelheden en onze afwijking, qua suiker, bleek het een uitdaging om er ballen van te kneden. Ietsje meer gesmolten boter erbij bleek de uitkomst.
Het geduld van kinderen is kort. Rond 11:00 uur hadden we de ballen gekneed en in de koelkast gedaan. Om 16:00 uur pletten we ze op de bakplaten met bakpapier. (Onze koelkast pendelt tussen 1 en 3,5 graden, dus de ballen waren koud en erg hard. Even in een kom in de magnetron hielp.)
Als ze uitgebakken zijn, lijken ze nog slap. Geen zorgen. Even later heb je mooie, harde speculaas.
Het smaakt uitstekend. We hebben nu voor drie weken speculaas in huis.

2 gedachten over “Speculaas zonder speculaaskruiden”

    • Wij bedoelen dus: speculaas maken zonder zakjes en pakjes. Als je even googlet vind je o.a. dit: “kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, foelie, kardemom, koriander, piment, witte peper en soms anijspoeder. Het verschilt per kruidenmix en per persoon wat de samenstelling exact is en of sommige van deze kruiden achterwege wordt gelaten.”
      Ik moet je zeggen, dit recept met de drie losse, zelf geraspte/gemalen specerijen, smaakt helemaal naar speculaas.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering