Subsidiepot zonnepanelen leeg

Nadat twee weken geleden nog werd gemeld dat de animo voor de subsidie gering was, blijkt nu opeens de bodem van de subsidiepot bereikt, zo meldt het ANP.

De SDE-regeling voorziet in grofweg 6000 daken met zonnepanelen. De Tweede Kamer heeft minister Verhoeven enige tijd geleden al gevraagd om extra geld (120 miljoen euro) beschikbaar te stellen. De minister heeft dat toegezegd, maar ze heeft het geld nog niet gevonden. Vermoedelijk komt zij er bij de behandeling van de voorjaarsnota mee over de brug.

De subsidiepotten voor andere manieren om groene stroom op te wekken, zoals met biomassa en huishoudelijk afval, zijn ook al leeg. Alleen voor windmolens is nog een beetje over. (Hierbij speelt vermoedelijk parten dat er een bouwvergunning voor nodig is. Voor zonnepanelen niet.)

Nederland op zijn smalst

In eerste instantie wilde de regering via de SDE 10 Megawatt groene energie opwekken. Nu wordt dit opgerekt tot 15 Megawatt. Door slechts gelimiteerd subsidie te geven ontstaat (weer) een 'stop and go'-beleid waarop burgers letterlijk en figuurlijk niet kunnen bouwen. Wie nu denkt aan de aanschaf van zonnepanelen, moet erop rekenen dat hij naast de subsidiepot pist. Misschien volgend jaar weer? Of over vier jaar? 

Plaats een reactie