Uiteraard. Winnaar!

Gourmand Cookbook AwardSmaakvrienden van Angélique Schmeinck heeft een Gourmand Cookbook Award 2010 gewonnen. Dit revolutionaire onconvetionele kookboek won in de categorie Best Entertaining Cookbook. Eigenlijk een beetje raar. Want dit is geen painting by numbers, maar een van de weinige echte kookboeken.
Smaakvrienden Groenten cover 320x320Dat was de voorronde. Nu gaat Smaakvrienden voor The Best Cookbook of the World. Het is even wachten: de winnaar wordt op 3 maart 2011 bekend gemaakt op de Paris Cookbook Fair in, ja, Parijs. Smaakvrienden is ook genomineerd voor de Horecava Innovation Award. De winnaar hiervan zal op maandag 10 januari 2011 bekend worden gemaakt.

Namaakboeken

Wij zijn lyrisch over het boek (lees onze eigen recensie), waarvan de tweede druk zo rond deze dagen in de winkel ligt.

https://2.bp.blogspot.com/_5FBxM_HFHp4/Swot3MAFEKI/AAAAAAAABmA/6a9XDnaXHOQ/s320/Tantalus.jpgVrijwel alle kookboeken bieden kant-en-klare recepten. Soms gelardeerd met fraaie foto’s. Leuk om van voor tot achter door te bladeren en de recepten tot je te nemen.
“Hmmm, dat zou ik wel eens kunnen maken,” denkt u dan vanuit uw luie stoel. Want zo gaat het. U neemt wat er geschreven staat tot u. Meestal klakkeloos. Als er 300 gram aubergines staat, dan is het 300 gram aubergines. Gangbare kookboeken zijn dus eigenlijk namaakboeken. En wees eens eerlijk: het komt vaak genoeg voor dat driekwart van de receptuur redelijkerwijs niet is na te maken en het “lezen” van dergelijke boeken wordt zo een heuse tantaluskwelling.

Grijze massa

Het allermooiste kookboek - smaakvriendenNatuurlijk zetten de namaakboeken aan tot koken. En als Jane Grigson haar Groentenkookboek niet had geschreven, weet ik niet of we afgelopen zaterdag zomaar een salade van aardperen met garnalen hadden gemaakt.
Maar met Smaakvrienden wordt ook uw grijze massa in beweging gezet.
Het inspireert.
Zet aan tot koken.
Tot originaliteit.
Eigenlijk is het in de ware zin een kookboek. Iedere redelijke koker wordt chef op eigen niveau en maakt zijn of haar eigen unieke recepten. Want zonder Smaakvrienden hadden wij gisteravond geen koolraap met wat pastinaak, appel en walnoten gegeten.
 

Smaakvrienden - painting by numbersPainting by numbers 

Dit overdenkend is het raar dat Smaakvrienden in de categorie entertainment scoort. Zo is Ravenburger’s Iedereen Kan Schilderen! in feite painting by numbers en dient louter tot vermaak. Bijvoorbeeld tijdens lange donkere winteravonden. Entertainment. Maar werk van Van GoghCorneilleAppelTrees van den Berk of Harald Vlugt, om maar eens een paar voor de hand liggende kunstenaars te noemen, dat is schilderkunst. Die zijn creatief. Die hebben zich laten inspireren door hun omgeving.

De meeste boeken die als kookboeken over de toonbank gaan, zijn dus niet meer en niet minder dan painting-by-numbers cookbooks.

Smaakvrienden is misschien wel het enige echte kookboek dat in de laatste decennia is verschenen.

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie