Uiwacht

Het heeft wel wat, fraaie rijen plantuitjes in donkere aarde. Straks groeien de bieten, wortels, schorseneren, enzovoorts ertussen. Deze paar weken ligt het bed er nog met een strak design bij. Maar Jekyll, of beter: mister Hyde, is ook aanwezig.

Hoe lang duurt de bouw van een nest? Vogels houden van ui. Vrijwel zeker niet om te consumeren, maar ze trekken aan de pluimpjes die boven de aarde uitsteken. Op zoek naar strootjes. Nestmateriaal. Dat is lastig met net geplante uitjes. Als de vogels merken ze geen strootje in hun snavel hebben, maar dat er een complete ui aan zit, laten ze het ding achteloos op de aarde liggen. Terugplanten, ho maar! En dat terwijl wij zo goed voor hen proberen te zijn.

Uiwacht - ui eruit

Uiwacht

Zoals elk jaar, is het eerste dat ik 's morgens doe langs de bedden met de uien gaan. De uiwacht lopen. In de vroege ochtenduren zijn de vogels reeds als beesten (…) tekeer gegaan. Her en der rondslingerende uitjes en losgewoelde aarde. Ik duw uitgetrokken uitjes terug in het gareel en schraap wat aarde weg dat andere uien heeft bedolven. Want uien plant je 'net niet onder de grond'. De vogels, op zoek naar voedsel en materiaal, weten dat niet.
De strook waar in de wortels 'vroege van Nantes' heb gezaaid is ook met enige regelmatig omgewoeld. Dat wordt weer een fraai rijtje worteltjes dit jaar.

Jekyll & Hyde

Uiwacht - lijster

Uiwacht - merel

Uiwacht - roodborstje

Ik ben mr. Enfield. Ik zie. Ik neem waar. En de vogels zijn als dr. Jekyll (mr. Hyde) uit het boek van Robert Louis Stevenson. Ze bergen goed en kwaad in zich. Nu zie ik ze vooral als kwaad voor de moestuin. Maar straks vreten ze allerlei insecten weg. Da's goed!

Wat te doen?

Elke ochtend inspectie

Dan moet je (a) de tijd hebben en (b) naast je moestuin wonen.

Vliesdoek / gewasdoek / insectengaas

Dat kan tijdelijk over het bed worden gelegd tot zaad is gekiemd en/of de ui is uitgelopen.
Boerengoed verkoopt het voor € 2,10/m (excl. BTW).
In dit stadium kan het tegen vogels helpen. Later is er kans op het omgekeerde effect: vanuit de grond opkomende insecten kunnen zich onder het doek tegoed doen aan de planten. Vogels kunnen er niet bij.

Draad spannen

Ik heb verhoogde bedden met een houten rand. De vogels willen op die rand zitten en van daar de grond met hun snavel omwoelen. Om de landing te dwarsbomen span ik wat horizontale lijnen.

1 gedachte over “Uiwacht”

Plaats een reactie