Ierse brandnetelsoep

Bron: Jane Grigson Groentekookboek
½ l water of melk of melk en water of vlees- of groentebouillon; 30 gr boter; 30 gr geplette haver; ¼ l brandnetels, jonge topjes, gehakt; 2-3 theel peterselie, gehakt; peper & zout

Zie ook Lady Ridley's Nettle Soup

Ierse brandnetelsoep bord vol.jpg

Welke vloeistof u gebruikt, maakt niet uit. Breng het met de klont boter aan de kook. Doe dan de haver erbij en even doorroeren. Als het weer kookt de brandnetels, peper en zout erbij. (Pas op met zout.)
Doe het deksel op de pan en laat een half uur doorkoken op laag vuur. Af en toe roeren. Proef en breng op smaak met peper en zout. Doe de peterselie erbij, even doorkoken en serveren.


Ierse brandnetelsoep detail.jpg30 maart 2009
Getriggerd door een e-mail van een lezer van onze website, speelde al enige dagen – wat schrijf ik: weken! –  door mijn hoofd om eindelijk eens iets met brandnetels te doen. Nog nooit gedaan en we hebben er zoveel van. Buiten de moestuin. En verdraaid, het is een lekker soepje. Een soort soepige havermout die goed vult. Marijke was er meer enthousiast over dan ik.

 

OPMERKINGEN
1.   Met die ½ liter vocht en dat haver is het vlees noch vis. Ik bedoel: is het een maaltijdsoep voor 1½ persoon of serveren in een klein kopje voor 4 personen?
2.   Om te voorkomen dat het veredelde havermoutpap werd, heb ik het wat aangelengd met water, een scheutje magere kookroom en, omdat het toen weer aan de dunne kant was, een eetlepel maïzena.

Plaats een reactie