Uniek! Confit de Topinambour

Frutti Confetti maakte een confituur van topinamboer (aardperen). Met aardperen zijn diverse gerechten te maken, maar voor zover ons bekend is dit de eerste keer dat ze tot een "jam" zijn verwerkt. En de smaak is uitstekend.

De enige vijf potjes

Confit de TopinambourCokkie van Leeuwen van Frutti Confetti transformeert allerlei fruit, kruiden enzovoort tot bijzondere jams, chutneys en sauzen. Aardperen hebben een intrigerende zachte, nootachtige, ietwat zoete smaak. In februari gaf ik haar wat van de laatste aardperen uit onze moestuin. "Volgens mij kan je hier wat lekkers van maken," zei ik.
Een maand later stuurde Cokkie mij een e-mail dat ze er een confituur van had gemaakt. We zien elkaar niet zo vaak, maar vorige week kregen we vijf potjes. De enige in Nederland. De enige in de wereld.

 

Bij kaas, vlees of gewoon op brood

Confit de Topinambour - detailVooropgesteld: de smaak is uitstekend. Licht zoet, verfijnd. De aardpeer is er in kleine stukjes goed in terug te vinden en geven een lekkere beet. Cokkie suggereert het te gebruiken bij kaas en vleesgerechten. "Gewoon op brood," zei Martin Woestenburg, toen hij het proefde. En dat hebben we gedaan. Heerlijk. Eens wat anders dan kaas, worst, jam, jam, kaas, ham of sandwichspread.

Dat smaakt naar meer

Het komende najaar en de winter kunnen we weer volop aardperen oogsten. Voor ons staat vast staat dat er een deel wordt omgezet in deze geweldige confituur. En als wij uw smaakpapillen ook hebben geactiveerd, neem gerust contact met ons op. Of direct met Cokkie.

Plaats een reactie