Vis treft Vark

Op 21 oktober 2012 ontmoeten harders en de Bonte Bentheimer elkaar bij 't Ailand, het vislokaal van de Goede Vissers in Lauwersoog. Patron-cuisinier Wim Spa van De Smaeck van Spa in Makkinga maakt van deze vis en het vlees van het Bonte Bentheimer landvarken een aantal curieuze gerechten waarvan iedereen die middag kan genieten.

Komt allen naar een bijzondere en smakelijke zondagmiddag in Lauwersoog, bij 't Ailand. Meteen plaatsen reserveren? Klik hier.

Slow Fish

Doel van dit treffen is op aangename wijze aandacht te vestigen op lekker, puur en eerlijk eten. De Goede Vissers zijn iconen van Slow Fish, de wereldwijde speciaal op visserij  gerichte organisatie van Slow Food International, dat staat voor verantwoorde visvangst. Het zeldzame varkensras Bonte Bentheimer verschijnt letterlijk en figuurlijk meer op de kaart. Het is ouderwets vet vlees, dat door chefs wordt gewaardeerd omdat het varkensvlees met smaak is.

Vis treft Vark - foto 1Terwijl Wim Spa kookt op vier Boretti Nerones, vertelt Barbara Rodenburg over de werkwijze van de Goede Vissers en de harder, een stevige vis met frisse smaak die op traditionele wijze in de Waddenzee wordt gevangen volgens de richtlijnen van Waddengoud. Sjef Meijman, kunstenaar en tevens bestuurslid van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken, vertelt over het project Het Varkenshuis en het label Echt Bonte Bentheimer.

Beurs Bremen

Vis treft Vark - Fisch trifft FerkelAanleiding voor het organiseren van deze happening in Lauwersoog is de Slow Fisch-beurs in Bremen, van 9 tot en met 11 november a.s. Dit grootste Slow Food-evenement van Noord-Duitsland is ook in Nederland bekend en trok vorig jaar bijna 30.000 bezoekers. De organisatie heeft voor 2012 het motto 'Fisch trifft Ferkel' gekozen. De afbeelding toont een Bonte Bentheimer landvarken en een zonnevis. Het is niet zo dat het een vis- en varkensvleesbeurs is, integendeel, het varken staat symbool voor al het andere goede dan vis dat op de beurs te vinden is.

Tijd, plaats en kosten

Van 13:00 uur tot 16:30 uur kan iedereen terecht bij 't Ailand. De kosten voor de maaltijd bedragen € 25, exclusief drank. En geeft u zich voor vrijdag 19 oktober a.u.b. op bij 't Ailand (e-mail: tailand@goedevissers.nl), opdat er een beeld is van het aantal gasten.

Foto van de Goede Vissers, Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg of Rodenburg-Geertsema (maar vraag hen dat zelf maar) is van Robert Posthumus ©.

Plaats een reactie