Zelbeheersing, uh, -bedrog

De gezonde hap bij fast food ketens zorgt ervoor dat mensen die gekend zijn om hun zelfbeheersing, ongezonder gaan eten. Voer voor psychologen. De resultaten van een onderzoek dat in die richting wijst, zijn onlangs gepubliceerd in The Journal of Consumer Research.

Zelfbedrog - afbeelding persbericht

Het onderzoek (lees hier het persbericht) komt grofweg op het volgende neer. Als aanvulling op de maaltijd kon men kiezen uit frites, kip-nuggets, een gepofte aardappel of een salade.
De deelnemers aan het onderzoek kwalificeerden eerst het aanbod. Met een voorspelbaar en unaniem resultaat. Frietjes: heel ongezond, de salade: zeer gezond.

 

Twee groepen met twee groepen

big mac.jpgDe deelnemers werden in twee groepen gedeeld en binnen die groepen werden ze opgedeeld in mensen met en mensen zonder grote zelfbeheersing.

Groep 1 kreeg (zoals gezegd, als aanvulling op hun maaltijd) de keus uit louter "ongezonde" gerechten: frites, kip-nuggets en een gepofte aardappel. Slechts 10% koos voor het ongezondste, de frieten.

Groep 2 kreeg dezelfde keus + een gezonde salade. En wat bleek: van de mensen met een behoorlijke dosis zelfbeheersing koos ca. 50% voor de ongezondste hap. De frieten.

 

Conclusie

Raar. Zet er iets gezonds bij en de sterke mensen zwichten voor het slechte. De test is een aantal maal met verschillende groepen herhaald en de uitslag was telkens hetzelfde. Men vermoedt dat de mensen met zelfbeheersing bij de aanblik van het gezonde eten iets denken als van "ik beheers me al zo lang, nu maar eens lekker fout doen". Kortom: ze houden zichzelf voor de gek. Zelfbedrog.

Is dit nieuwe wetenschap of was het een goed bewaard bedrijfsgeheim van McDonals, Burger King enzovoorts?

Plaats een reactie