Zeven platanen omgehaald

De zeven platanen langs het pad naar achteren zijn omgehaald. Tot deze draconische maatregel is in de zomer van 2007 besloten, toen bleek dat de bomen wel erg veel zon uit de moestuin wegnamen.

Ze waren in de herfst van 1998 geplant, toen we huis en erf hadden gekocht. Een ietwat duistere laan naar achter leek zo fraai. Maar de schaduw die de bomen wierpen, bleef niet beperkt tot het pad. In het vroege voorjaar van 2004 is de moestuin met 200 m2 uitgebreid tot tegen het pad. En in de zomer van het vorige jaar bleek dat een belangrijk deel van de groenten nog maar weinig zon kreeg. De kolen en bladgroenten in de bedden langs het pad waren underperforming. Sla enz. was matig, de kolen groeiden krom naar het oosten, om zoveel mogelijk licht op te vangen.

Één kuub hout

Platanen versnipperd

Met hulp van Bert zijn in twee ochtenden de zeven bomen geheel verwerkt. De stamdiameter van de platanen bedroeg, op 1 meter hoogte, 20 cm of minder. Dit resulteerde in ongeveer 1 m3 brandhout. De takken zijn versnipperd en worden over enkele maanden gebruikt om de paden in de moestuin te verbeteren.

Verlichting

Maar dat was niet de enige reden. De verlichting langs het pad – spaarlampen met een dag-nachtsensor, bleef door de aanhoudende schaduw ook steeds langer aan. Nu bedraagt het wattage van een lamp misschien maar 5 of 7 Watt, toch is het onnodig en het oogt ook raar.

Hegvlechten

Platanen met gevlochten haagTussen de zeven platanen was een haag van meidoorn geplant. Deze staat er nog. In de herfst van 2002 had Zjoske er een fraai vlechtwerk van gemaakt. Hegvlechten is een oude vaardigheid: met meidoorn ontstaat er een ondoordringbare natuurlijke afrastering die het heden ten dage alom aanwezige prikkeldraad vervangt. Hegvlechten kende een jaar of vijf geleden een opleving.

De hier geplaatste foto is van maart 2003. Het vlechtwerk is duidelijk zichtbaar.

Plaats een reactie