Aardappelgratin

aardappelgratin - breed
aardappelen (roseval); smaakvolle, niet te oude kaas, roomboter, teentje knoflook; eigeel

Schil de aardappelen en kook ze net gaar. Laat ze afkoelen. Wrijf met het knoflookteentje de ovenschaal goed in. Vet de ovenschaal in met de roomboter. Rasp een hoeveelheid kaas. Scheidt het ei en doe het geel in een kopje. Snij de aardappelen in plakjes.

aardappelgratin - schaalLeg laag voor laag: aardappelplakjes, een beetje kaas erover en hier en daar een snipper boter. Leg royaal kaas over de bovenste laag. Druk de kaas een beetje plat, om het daarna met het eigeel te bestrijken. Een paar klontjes boter erop leggen. 
Verwarm de oven op 200o C en zet de schotel er 15 tot 20 minuten in.


29 november 2005 
Maak ik vaak als we eters hebben. Is makkelijk en ze blijven er van “vreten”. Heerlijk fout voedsel.

7 oktober 2014
Lourdes Delgado, uit Ecuador, is bij ons te gast (lees dit). Ze heeft een week of wat geleden gezegd dat ze gegratineerde aardappelen zo lekker vindt. Peru het de bakermat van de papa (aardappel) te zijn, Ecuador is het buurland. Vandaar misschien.
Ik heb het haar beloofd en vandaag was de dag. Waarschijnlijk heb ik dit sinds 2008 niet meer gemaakt. In elk geval: het recept is hetzelfde, de foto’s zijn van vandaag.

Opmerkingen
Als de kaas niet te zout is, mag er een klein beetje zout tussen de lagen worden gestrooid. Maar aan de andere kant: laat de mee-eters zelf maar wat zout erover strooien op hun bord. Toch?

Plaats een reactie