Aardappeltaart met sperziebonen

bron: La Cucina Italiana (juli 2009)
250 ml melk; 200 gr aardappels; 150 gr (oud) brood; 200 gr (of meer) sperziebonen; 3 eieren; 1 forse tomaat; boter; bloem; grote hand vol basilicum, fijngehakt; olijfolie; peper & zout

Aardappeltaart met sperziebonen 3.jpg28 augustus 2009
Vanavond eten Arwen en Jan hier; tijd voor een experiment! Al meer dan een maand wil ik deze taart maken. Eigenlijk is het niet bijzonder: aardappels met sperziebonen op een andere manier. Maar "het oog wil ook wat," zal Arwen zeggen als ik de taart afmaak en mij afvraag of het zinvol is de sperziebonen er op te doen. Ze vallen er immers toch zo af als het in parten wordt gesneden.

Bereiding

Ontdoe het brood van de korsten en week het in de melk.
Schil en kook de aardappels gaar. Afgieten en uit laten lekken of dampen.
Maak de sperziebonen schoon, snijd of breek ze gelijk in stukjes van ca. 2 cm en kook ze in een minuut of 8 beetgaar. Afgieten en uit laten lekken.
Ontvel de tomaat, snijd ze in parten en verwijder de pitten en het "snot". Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Apart zetten.

Verwarm de oven voor op 160o C.

Aardappeltaart met sperziebonen 2.jpgWrijf de aardappels door een grove zeef of een passe-vite. Knijp het brood uit. Meng aardappels, brood, de drie eieren en flink wat basilicum goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.Vet met de boter een bakvorm van ca. 22 cm diameter in. Bestuif het binnenste met bloem. Doe het aardappeldeeg in de bakvorm en bak gedurende 25 minuten in de oven.
Als de baktijd bijna over is, de stukjes sperziebonen met flink wat peper in een koekenpan met de olijfolie opbakken.
Vuur uit, tomatenstukjes erdoor mengen.
Taart uit de oven, sperziebonen-tomaat erover.
Opdienen.

OPMERKINGEN
1)   Knijp het brood echt wel goed uit, mijn taart was te nat.
2)   De baktijd c.q. de oventemperatuur klopte helemaal niet. Na de aangegeven tijd was de taart nog gewoon zoals ie in de oven was geschoven. Oventemperatuur opgedraaid tot 200 en nog een kwartier of zo gewacht. Toen was het wat.
3)   Bruin brood (woudkorenmix) gebruikt. Kan ook. Oogt wel anders dan een witgeel aardappeltaartje.

Plaats een reactie