Romige maïspudding

bron: Groentekookboek (Jane Grigson)
3 à 4 maïskolven of 500 gr korrels; 3 dl slagroom; 1 afgestreken dessertlepel suiker; zout & peper; boter

Eigenlijk een recept alleen voor moestuiniers die suikermaïs telen. Of diepvriesmaïs gebruiken.

7 augustus 2009

Hoog tijd om de maïs te oogsten. Het lekkerst is ze aan de kolf, maar een mens wil ook wel eens wat anders. Dus Grigson er maar weer eens op nageslagen. "Het lekkerste recept voor verse maïs, zelfs beter dan maïs zo van de kolf eten," luidt de eerste zin bij dit recept. "Van de kolf is toch lekkerder," zei Marijke toen ze haar schaaltje leeg had.
Oké dan: even lekker.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160o C.

Om maïskorrels van de kolf te krijgen, plaatst u de kolf verticaal en snijd er met een (koks-)mes langs de kern de korrels er af. Deze kunnen flink in het rond springen, dus gebruik een diepe ruime schaal. Schraap nog een keer af voor de restjes en sap. Één verse kolf maïs levert 150 – 180 gram korrels.
Meng de maïskorrels met de room en suiker (zie opmerkingen) en voeg zout toe, tot het body krijgt en lekker smaakt. Voeg wat peper toe. Vet ovenschaaltjes in met roomboter, doe de maïs"pap" erin en leg wat flinters boter erop. Schuif in de oven voor minstens een half uur.
Kijk af en toe en haal uit de oven als de bovenkant en de rand rond de schaal bruint.

OPMERKINGEN
1.   Bij onze maïs is suiker niet nodig. Die is zo zoet.
2.   In de oven gaat de slagroom koken en het schuimt dientengevolge nogal hoog op. Houd daar rekening mee. Bij ons ging het eigenlijk wel vrij goed.
3.   Grigson noemt dit een voorgerecht; het zou net zo goed een nagerecht kunnen zijn.

Plaats een reactie