Chocolade-courgettetaart

180 gr witte bloem + 60 gr volkorenbloem of 240 gr volkorenbloem; 40 gr cacaopoeder; 1 theel natriumbicarbonaat c.q. dubbelkoolzure soda (baking soda); ½ theel bakpoeder; ½ theel zout; 110 gr boter, zacht; 160 gr lichtbruine suiker; 3 eieren; 280 gr courgette, grof geraspt; 100 gr chocoladebrokjes (bijv. een reep verbrokkeld met de keukenmachine); 70 gr hazelnoten + 40 gr suiker

1 september 2009

Chocolade-courgettetaart - punt.jpg

Wat moeten we hierover zeggen. Voor de maaltijd zocht in een dessert en dan kijk ik altijd wat ik op de harde schijf in de map 'voor later' heb geparkeerd. Clotilde Dusoulier is een Française, sterker nog: een Parisienne,  die een tijd in de VS heeft gewoond. Ze heeft het weblog Chocolate & Zucchini. Daarop verschijnt een a twee keer per week wat nieuws. Niet dat we er vaak op kijken – eigenlijk bijna nooit – maar het recept voor deze taart of cake, was dermate intrigerend, dat ik het een jaar of wat geleden kopieerde.

En, is het bijzonder, deze taart? Nou nee. Het is een lekkere taart en ergens moet de courgette wel zijn invloed hebben gehad, maar niemand van de acht eters zag of proefde er iets van terug. Laat niet onverlet dat het een bijzondere taart is, eentje die als spraakmaker na de maaltijd fungeert.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180o C.
Rooster de hazelnoten in een koekenpan. Laat ze afkoelen en hak of maal ze grof met een keukenmachine. Meng met de 40 gr suiker en zet apart.
Chocolade-courgettetaart - net uit de oven.jpgMeng in een kom de "poeders": bloemen, cacacopoeder, natriumbicarbonaat, bakpoeder, zout.
Mix in een andere kom de zachte boter en de suikers – zie opmerking 2. En vervolgens een voor een de eieren erdoor.
Meng dan 4/5 van de bloem(mengsel) erdoor. Dit wordt een stevig beslag! Het vocht komt uiteindelijk van de courgetterasp.
De 1/5 van de bloem mengen met de geraspte courgette en de chocoladekorrels, zodat de sliertjes goed gecoat zijn. En meng dit door het beslag.
Vet een taartvorm in met boter en bestuif dit met bloem. "Giet" het beslag erin – dat is eerder lepelen. Strijk het met een spatel glad. Strooi het hazelnoot-suikermengsel erover; druk het een beetje aan.
Bak gedurende 50 minuten. (Op de foto is te zien dat een kwart geen noten heeft. Er at namelijk iemand met notenallergie mee.) Als de cake/taart g-/klaar is – evt. testen met een breinaald die droog uit de taart moet komen – uit de oven halen, even laten afkoelen en dan uit de vorm.

OPMERKINGEN
1)   Voor de lichtbruine suiker gebruiken we uiteraard ongeraffineerde rietsuiker. En zo'n 30 gram minder dan aangegeven.
2)   Clotilde Dusoulier doet er nog een theelepel vanille-extract door. Wij hebben een eetlepel vanillesuiker gedaan.
3)   Ze doet er ook nog een theelepel koffiegranules door. En ze wijst op Nescafé. Dat is dus oploskoffie, van die gevriesdroogde. Dat hebben we niet gedaan.

Plaats een reactie