Aardperen in peterseliesaus

Inspiratie: Groenten
middelgrote aardperen; flinke bos peterselie; roomboter; maïzena

Kies knollen van 3 a 4 cm doorsnee. Schil ze en bewaar ze in met citroensap aangelengd water. Pluk de peterselie. Hak het blad zeer fijn. Doe een scheutje water in een steelpan en kook de peterselie even. Het water wordt dan groen. 
Stoom de aardperen ca. 30 minuten. Af en toe testen, ze moeten beetgaar zijn en worden al gauw te papperig. 
Doe een klontje boter bij de peterselie en bindt het met wat maïzena. Houd de saus warm. 
Als de aardperen klaar zijn, wentel deze dan in een schaal door de peterseliesaus. Opdienen.

14 januari 2006 
Tony Berentsen, chef van De Kromme Dissel, had de vorige avond een noodkreet gestuurd. "Help, ik heb aardperen nodig. Niemand kan ze leveren. Heb jij ze nog?" Natuurlijk, Tony. Hij was zichtbaar opgelucht toen ik ze deze (zaterdag-)middag bracht. "Pfew," zei hij, "Ik zou niet weten wat ik anders moest doen. Ik had dit weekeinde aardperen op het menu. Gisteren middag belde mijn groentenman dat hij ze nergens kon krijgen."

Variant met kastanjes

Inspiratie: Smaakvrienden Groenten
800 gr aardperen van 3 a 4 cm doorsnee, geschild; 200 gr stevige aardappelen (rosevals), in even grote stukken; 20 tamme kastanjes; peterseliesaus (als hierboven); 250 gr kastanjechampigons, gehalveerd of kwarten; eetl roomboter; peper en zout

aardperen in peterseliesaus 1.jpg

Pel de tamme kastanjes (zie hierhoe dat moet). 
Kook de aardappels in water met wat zout precies gaar. Giet af en laat wat uitdampen. Zet vervolgens de aardperen op. (Aardperen zijn lang hard en opeens pap, dus kook ze niet te lang – 10 minuten.)
Terwijl de aardperen koken, neemt u een kasserol (stevige pan). Smelt de boter en als het begint te bruisen de stukken aardappelen, kastanjes en champigons er in doen. Op laag vuur wat bakken en schep regelmatig om. 
Giet de aardperen af en doe ze ook in de kasserol. Schep even om, bestrooi met peper. Doe de peterseliesaus erbij en schep goed om.

Serveer.

26 december 2013
De eerste aardperen zijn uit de grond. Laat dit jaar, maar we waren er in november nog niet aan toe en de eerste drie weken van december waren we voor Chocoweb in Ecuador. Ach, het houd je bezig. Het is hier pakweg dertig graden koeler dan daar. En bij dat weer horen aardperen, geen mango's, passiefruit e.d.

OPMERKINGEN
Verrassend lekker.

Plaats een reactie