Een bijzonder smakelijk gerecht van aardperen en champignons. En, zoals de titel al zegt: met tijm en… dunne plakjes citroen. Heerlijk.
- 1+ kg aardperen, geschild en in grove stukken/plakken;
- 500 gr kastanje of grotchampignons, schoongemaakt en in stukken;
- klont boter (dus roomboter);
- olijfolie;
- 3 st sjalotten, gesnipperd;
- 1 glas droge witte wijn;
- 1 blaadje laurier;
- 1 eetl tijmblaadjes;
- 1 st citroen (BIO), met schil en al in heel dunne plakjes;
- peper uit de molen en zout;
- 2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt;
- water;
-
Neem een ruime, stevige pan. Smelt de boter en doe er een paar eetlepels olijfolie bij. Bak de sjalotsnippers een paar minuten.
-
Voeg de aardpeerstukken, wijn, knoflook en laurierblad (beetje kneuzen) toe. En net zo veel water dat het net niet onder staat.
-
Breng zachtjes aan de kook en, na een kwartier de rest (champignons, tijm, citroen) toevoegen.
-
Goed doorroeren en nog even laten smoren.
Als je te lang kookt wordt de aardpeer pap. Dus goed in de gaten houden. Het mooist is als ze nog een beetje stevig zijn

8 december 2011
Aardperen, we hebben er tien meter van en graven en eten weer de hele lengte door de winter. Dit is een uitmuntend, nee, zelfs verrassend lekker bijgerecht. Wij, ongeveer vijf dagen in de week vegetariërs, aten het met gestoofde procureur van Bonte Bentheimer. Geen aardappels, geen pasta, geen rijst erbij. Vooral het citroentje voegde wat extra’s toe. Maar het was dan ook een eigen biologische citroen. Ons boompje dat momenteel in de kas staat. (Zie hiernaast.)

