Aspergetaart met rucola en hazelnoten

Bron: geen idee, te lang geleden


1 kg asperges, 1 bekertje ricotta; 2 eieren; scheut melk; 1 theel honing; bos(je) rucola; hand hazelnoten (gepelde), grof gehakt; bladerdeeg; peper & zout


Wij werken met grote vellen bladerdeeg, anders een stuk of zes aan elkaar plakken.

Verwarm de oven op 200o C voor.

Snijd het kontje eraf en schil de asperges (bewaar desgewenst kontjes en schillen om bouillon van te trekken). Snijd ze in stukjes van pakweg 2 à 3 cm. Kook ze in een minuut of tien beetgaar in licht gezouten water. Beetgaar is persoonlijk, bedenk dat ze nog de oven in gaan. Koel snel terug met koud water, want ze kunnen nog flink nagaren door de hitte. Uit laten lekken.

Als u ze, zoals bij ons, van verschillende dikte hebt, eerst de dikke stukken in het kokende water. De topjes hoeven amper of niet te worden gekookt.

Leg de bladerdeeg als een vel in een taart-/bakvorm. Iets over de rand, want het krimpt altijd. Prik wat gaten in de bodem en bak een minuut of vijf tot tien voor. Bladerdeeg is zo vet, dat over het algemeen de vorm geen bakpapier of wat dan ook nodig heeft.


Eigen oogst, ook wat groene.

Meng de ricotta met de eieren, honing en wat melk om het wat vloeibaar te maken. Snijd de rucola kort. Schep het erdoorheen. Schep de gehakte hazelnoten erdoorheen. Proef af en breng op smaak met peper en zout.


Eventueel de aspergestukjes nog wat drogen in een schone theedoek.

Meng de asperges door het beslag. En schep dit in de voorgebakken taart. Schud wat zodat het mooi verdeeld is en schuif in de oven. Bak een kwartier tot twintig minuten. Als het mooi bruin en de vulling stevig is, mag het eruit.
Eet smakelijk!

7 mei 2018
Oeps, de asperges schieten de grond uit. Rucola voldoende en hazelnoten hebben we ook nog. Snel asperges gestoken. Enkele waren al aan de zijkant van de heuvel groen doorgebroken. Een klein taartje gemaakt voor ons beiden. Verrassend met de rucola.


Opmerkingen De getoonde asperges vullen een hele bodem van een vierkante bakvorm van 23 cm x 23 cm. Genoeg voor een maal voor twee personen, in kwarten als deel van een maaltijd (voor vier personen dus).

Plaats een reactie